Antonio Guterres a spus că statele care dețin arme nucleare continuă să își modernizeze arsenalele iar armele devin și mai periculoase.

„Statele care deţin arme nucleare îşi modernizează arsenalele şi dezvoltă arme noi şi periculoase”, a declarat Guterres într-un mesaj video la ceremonia anuală de la Hiroshima.

Secretarul general al ONU a mai spus că există un risc foarte mare ca aceste state să folosească armele nucleare în mod intenționat sau din greșeală. Mai mult, acesta a menționat că există riscul ca astfel de tendințe să continue.

„Riscul ca armele nucleare să fie utilizate în mod intenţionat, din greşeală sau calcule greşite, este prea mare pentru ca astfel de tendinţe să continue”, a adăugat şeful ONU.

Antonio Guterres a mai menționat că avem o singură modalitate prin care putem elimina riscurile produse de armele nucleare și acela ar fi renunțarea totală la acestea.

„Singura modalitate de a elimina în totalitate riscul nuclear este eliminarea totală a armelor nucleare”, a subliniat el.

Coreea de Nord, fan înrăit al armelor nucleare

Un raport clasificat al ONU arată că ”probabil” Coreea de Nord face progrese în dezvoltarea armelor nucleare.

Coreea de Nord „a dezvoltat probabil dispozitive nucleare miniaturizate care se potrivesc în focoasele rachetelor sale balistice”, au declarat surse diplomatice, citând raportul.

Documentul privind respectarea sancţiunilor împotriva Coreii de Nord subliniază că evaluările se bazează pe informaţii provenite de la o ţară membră.

De ce vrea Kim Jong-un arme nucleare

Președintele nord corean a declarat, citat de agenția de presă KCNA, că securitatea statului este garantată de către armele nucleare.

„Securitatea şi viitorul statului nostru vor fi garantate pentru totdeauna”, a spus el.

Mai mult decât atât, șeful statului nord corean a declarat că sistemele de apărare i-au descurajat pe ceilalți să atace țara.

„Datorită sistemelor noastre de autoapărare fiabile şi eficiente de descurajare, cuvântul război nu va mai exista în această ţară”, le-a declarat Kim veteranilor cu o săptămână în urmă pentru a marca cea de-a 67-a aniversare a sfârşitului Războiului din Coreea.