Dupa anularea privatizarii, avocatii firmei italiene n-au stat cu miinile i sin, ci au icercat sa convinga Justitia ca dreptatea e de partea lor. Ceptura – au argumentat acestia – a cumparat caietul de sarcini, s-a icadrat i conditiile cerute pentru participarea la licitatie si a obtinut cel mai mare punctaj dintre toti participantii. Drept urmare, APAPS (fostul FPS) trebuie sa respecte regulile jocului si sa semneze contractul de privatizare.
Considerind corecte argumentele invocate, Tribunalul Municipiului Bucuresti (TMB) a dat, la 31 ianuarie, cistig de cauza Ceptura, sanctionind astfel gafele functionarilor FPS. „Sentinta e clara, iar motivarea acesteia se itinde pe patru-cinci pagini. Suntem, la aceasta ora, cistigatorii licitatiei”, spune Sergio Mollo, administratorul si unul dintre actionarii Ceptura SRL. Bucuria italianului n-a fost isa de lunga durata. intre timp, icercind sa repare greselile vechii administratii, APAPS a facut recurs la Curtea de Apel. Daca va pierde si aici, mai exista o sansa la Curtea Suprema. Abia atunci se va decide cu adevarat soarta Astra. Cum s-a ajuns la acest litigiu itre o firma particulara si stat este un fapt deja cunoscut.
Astra, singura companie de asigurari ramasa cu capital de stat, a fost scoasa la privatizare i toamna anului trecut. Declarata initial cistigatoare a licitatiei, Ceptura SRL a fost scoasa ulterior din carti de FPS, dupa ce reprezentantul statului a modificat, peste noapte, grila de punctaj. Motivul invocat a fost esalonarea investitiilor pe care Ceptura se angajase sa le faca pe o perioada prea lunga de timp, respectiv 30 de ani. Al doilea clasat, compania Administrator Int, controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, s-a retras ulterior din competitie.