„În cursul nopții trecute, o pană de curent totală a afectat centrala de la Zaporojie, forțând utilizarea generatoarelor,” a raportat Energoatom pe platforma Telegram. Compania a precizat că furnizarea de energie electrică a fost recuperată câteva ore mai târziu, în jurul orei 7:00 sâmbătă dimineața.

Energoatom a explicat că două linii electrice esențiale pentru alimentarea centralei au fost întrerupte, una dintre ele fiind „scoasă din funcțiune în timpul unui atac aerian.” Operatorul a menționat că alimentarea cu electricitate a fost în cele din urmă restabilită.

Energoatom a avertizat că această întrerupere a curentului electric a pus în pericol funcționarea corespunzătoare a centralei și a fost „aproape de producerea unui accident nuclear și de expunere la radiații”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că centrala a fost „temporar lipsită de alimentare electrică în timpul nopții” și că acesta a reprezentat a opta întrerupere similară din începutul conflictului. AIEA a declarat că va furniza informații suplimentare odată ce vor fi disponibile.

Președintele Energoatom, Petro Kotin, a acuzat forțele de ocupație ruse că nu le pasă de siguranța centralei nucleare de la Zaporojie. El a adăugat că acestea vor continua să creeze situații periculoase, șantajând întreaga lume cu perspectiva unui accident nuclear și a expunerii la radiații.

Ce trebuie să știi despre centrala nucleară de la Zaporojie

Centrala nucleară de la Zaporojie, construită între 1984 și 1995, este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a noua ca mărime din lume. Are șase reactoare, fiecare generând 950 MW și cu o putere totală de 5.700 MW, energie suficientă pentru aproximativ patru milioane de locuinţe.

În mod normal, produce o cincime din energia electrică a Ucrainei și aproape jumătate din energia generată de instalațiile nucleare ale țării.

Centrala este situată în sud-estul Ucrainei, în Energodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Se află la aproximativ 200 km de regiunea Donbas și la 550 km sud-est de Kiev.

În primele zile ale invaziei din 2022, în timp ce tancurile se îndreptau spre Kiev, în nord, forțele rusești au avansat, de asemenea, spre centrala Zaporojie din sud.