Potrivit studiului, vârsta medie a maşinilor second-hand comercializate în România este de 13 ani şi 6 luni, iar rulajul mediu se situează la 177.500 de kilometri. De altfel, topul judeţelor cu cea mai mare vârstă a maşinilor puse la vânzare este condus de Caraş-Severin (15,2 ani) şi Mehedinţi (15 ani), iar Bucureştiul (cu 12,2 ani), Argeşul (cu 12,3 ani) şi Galaţiul (cu 12,6 ani) conduc în ierarhia zonelor în care autovehiculele rulate au cea mai mică vârstă.

Topul judeţelor cu cele mai ieftine maşini second-hand este condus de Mehedinţi (2.835 euro), Caraş-Severin (2.919 euro) şi Sălaj (3.196 euro). La polul opus, se clasează Capitala, cu un preţ mediu de 5.179 euro, Galaţi (4.523 euro) şi Argeş (4.458 euro).

Statistica de specialitate relevă faptul că segmentul Bucureşti-Argeş se regăseşte atât în clasamentul celor mai scumpe maşini din România, cât şi în topurile celor mai vechi şi al celor mai rulate maşini second-hand. În acelaşi timp, Bucureşti, Cluj şi Argeş conduc detaşat în ierarhia judeţelor cu cel mai mare procentaj de populaţie care câştigă salarii de peste 2.415 lei brut.

'În teorie, cu cât salariile sunt mai mari, cu atât cumpărătorii îşi permit maşini mai noi şi/sau mai scumpe. Această regulă se verifică pentru Bucureşti şi Argeş, dar nu şi pentru Cluj, Timişoara sau Sibiu. Deşi unul din cinci clujeni câştigă peste 2.415 lei brut, Clujul este doar pe locul 10 într-un top al judeţelor cu cele mai scumpe maşini second-hand. În acelaşi timp, maşinile rulate din Cluj au un kilometraj de 180.569 kilometri, ceea ce plasează acest judeţ pe locul 25 într-un top al celor mai puţin uzate maşini. O situaţie asemănătoare cu cea din Cluj se găseşte şi în Timiş şi Sibiu, două judeţe cu un nivel ridicat de prosperitate, dar cu maşini înaintate în vârstă. De altfel, Timiş şi Sibiu se afla în top 10 judeţe cu cele mai vârstnice maşini din ţară – Timiş: 14,4 ani (Locul 8); Sibiu: 14,7 ani (Locul 3)', se arată în analiza realizată de portalul VeziCatFace.ro.

Potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/, la nivelul primului semestru al anului în curs, au fost înmatriculate 122.444 de autoturisme second-hand, în creştere cu 14% faţă de primele şase luni din 2014.

VeziCatFace.ro este o platformă online de consultanţă auto lansată în august 2012. Printre serviciile oferite se află evaluarea de maşini second-hand, calculul deprecierilor auto, costul total pe 5 ani şi altele. AGERPRES