Comparație salarii medii în Europa

Cu toate acestea, când vine vorba de salarii în statele membre UE, există numeroase diferențe semnificative, în funcție de o serie de factori, cum ar fi legislație, cererea, inflația și inflația, scrie Euronews.

Potrivit Statista, în 2022, salariul mediu anual a variat de la 73.642 euro în Islanda,  la 24.067 euro în Grecia.

În 2022, statele care au dat cele mai bune salarii au fost Islanda (73.642 euro), Luxemburg (72.529 euro), Elveția (67.605 euro), Belgia (63.758 euro) și Danemarca (59.405 euro), în timp ce cei mai slabi plătitori au fost Grecia (24.067 euro), Slovacia ( 24.337 euro), Ungaria (26.376 euro), Portugalia (29.540 euro) și Cehia (30.967 euro).

Potrivit Eurostat, costul mediu, pe oră, al forței de muncă, în UE, a fost de 30,5 euro. Salariile medii anuale pentru angajații singuri, fără copii, au fost de 26.136 euro. Cuplurile care lucrează și au  doi copii înregistrează o medie de 55.573 euro anual.

Diferența de remunerare între femei și bărbați, neajustată, a fost de 12,7% în 2021, cea mai mare diferență fiind observată în Estonia – 20,5%, cea mai mică diferență fiind în Luxemburg la -0,2%. Cu toate acestea, potrivit Comisiei Europene, diferența de salarizare a crescut cu 13% în 2023.

euro
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce face UE pentru a reduce diferența de salarizare

În 2020, Comisia Europeană a anunțat o strategie pentru a încerca să reducă acest decalaj până în anul 2025. Ulterior, Comisia Europeană a lansat Directiva privind transparența salariilor, cu un fond de 6,1 milioane euro, pentru a ajuta la implementarea acesteia. În acest fel, angajați pot recunoaște discriminarea salarială. De asemenea, a funcționat ca un ghid pentru angajatori.

De obicei, sectoarele cele mai bine plătite din Europa sunt:

  • finanțele
  • asigurările
  • electricitatea
  • mineritul
  • tehnologia informației
  • comerțul cu amănuntul
  • educația

La polul opus, sectoarele cele mai slab plătite tind să fie suportul administrativ,  industria ospitalității și construcțiile.

De ce Islanda și Luxemburg au cele mai mari salarii

Salariile mari ale Islandei sunt determinate de o mare parte din sectorul privat al țării, care se bazează pe contracte colective. Unele creșteri s-au datorat adăugării beneficiilor Covid-19, precum și revenirii salariilor pe oră după scăderile din timpul pandemiei.

Islanda este una dintre cele mai scumpe țări din lume, cu o inflație persistentă ridicată, determinând muncitorii să solicite salarii mai mari.

Sectoarele financiar și bancar formează principala pondere din spatele salariilor atractive din Luxemburg, majoritatea băncilor angajând lucrători cu studii superioare, și cu experiență. Câțiva dintre aceștia sunt și expați.

Luxemburg își revizuiește salariul minim social, în comparație cu salariile medii și mișcările prețurilor la fiecare doi ani, menținând astfel standardele salariale actualizate. Salariile depind în mare măsură de sectoare, divizii ale băncilor, vechime, vârstă, educație și experiență.

De ce sunt salariile atât de mici în Grecia

Economia generală și piața muncii Greciei se luptă și acum să-și revină din criza datoriilor suverane.De aceea, salariile medii și salariile minime sunt mult mai mici decât în ​​restul Europei. De asemenea, au fost implementate recent o serie de măsuri stricte pe piața muncii, cum ar fi eforturile de a angaja stagiari mai tineri, care pot fi plătiți mai puțin.

În mod similar, Slovacia se luptă cu o productivitate scăzută a muncii.

Portugalia s-a confruntat, de asemenea, cu o productivitate scăzută, precum și cu o tendință mai mare de a angaja lucrători sezonieri pe termen scurt, pentru a consolida sectorul turistic al țării.

Este posibil ca o recesiune tehnică din Ungaria să fi contribuit recent la scăderea salariilor. Unele companii nu și-au putut permite costurile cu forța de muncă. Din punct de vedere istoric, costul scăzut al vieții din Ungaria ar fi putut fi un factor-cheie. Acest lucru se poate schimba acum, când țara se confruntă cu o inflație mai mare.