Asigurătorii din România com­­bat declinul pieţei auto prin diversificarea produselor din portofoliu. Cel puţin două companii din România, prin­tre care şi liderul pieţei, oferă poliţe de asigurare facultative la preţuri cu mult sub media pieţei. Este vorba despre produsele Casco Econom de la Astra Asigurări  şi Casco Eco de la Generali. În primul caz, pentru a reduce costurile, Astra propune asiguraţilor rezolvarea daunelor cu piese construite sub licenţă.
„Practic, piesele sunt originale, sunt noi, însă nu mai trec pe la importatorul autorizat din România pentru a fi marcate. Nu scrie pe ele Citroën, de exemplu, sau Peugeot, ci sunt construite în diferite ţări, sub licenţa producătorului şi importate direct, evitând astfel costurile suplimentare impuse de importatorul autorizat“, ne explică un agent al Astra Asigurări. 
Minimum trei ani vechime
În cazul Astra, produsul Casco are acoperire doar pe teritoriul României, iar maşina asigurată trebuie să aibă o vechime de minimum trei ani. Reprezentanţii companiei ne spun că preţul poliţei Econom ajunge să fie cu până la 20% mai redus decât în cazul asigurărilor standard. „Sunt mai mulţi factori pe care îi luăm în calcul, de la vechimea maşinii şi caracteristicile ei tehnice până la istoricul daunelor înregistrate de proprietar (sistemul bonus/malus – n.r.), însă preţul unei asemenea poliţe este, cu siguranţă, mai redus decât la produsele clasice“, spune un agent al companiei. Asigurarea acoperă riscurile de incendiu, explozie, avarie accidentală şi furt, iar posesorii pot opta şi pentru acoperire pentru acte de vandalism, furt fără efracţie, circulaţie în afara drumurilor publice sau pierderea cheilor.
De la dezmembrări
În cazul poliţei Eco de la Generali, maşina trebuie să aibă o vechime de minimum patru ani şi maximum zece ani. „Clientul poate decide dacă va utiliza piese de schimb noi after-market sau piese reutilizabile din dezmembrări (cu garanţie şi aviz RAR). Produsul oferă un sistem bonus avantajos, de motivare, la reînnoire fără daune şi asistenţă rutieră non-stop în caz de accident“, spune un agent al companiei. Clientul beneficiază de posibilitatea extinderii automate a acoperirii Casco şi în afara României pentru pachetul Casco-RCA. Poliţa include asistenţă rutieră în caz de accident (pentru autoturisme şi utilitare uşoare). În cazul în care autovehiculul este neutilizabil pentru mai mult de 36 ore, cheltuielile pentru deplasarea pasagerilor la locul destinaţiei sau de întoarcere la locul de plecare sunt acoperite în limita a 200 de euro  pentru fiecare eveniment asigurat. Prima de asigurare se calculează folosind un sistem de tarifare personalizat prin mai multe criterii care definesc profilul asiguratului, precum şi caracteristicile autovehiculului.