Cele mai bune alimente pentru sănătatea intestinală. Când aveți grijă de sănătatea intestinală, susțineți o digestie sănătoasă, dar și sănătatea imunitară, a creierului și a inimii. Acest lucru se datorează faptului că toate acele microorganisme care se găsesc în tractul digestiv (microbiomul intestinal) influențează modul în care corpul absoarbe nutrienții și produce hormoni și neurotransmițători.

Dieta joacă un rol important în sănătatea intestinului, iar unele dintre cele mai bune alimente pentru intestin ar putea să ne surprindă! Iată care sunt acestea, conform eatingwell.

1. Varză murată

„Varza murată se află în fruntea listei de alimente care au o reputație proastă, dar care sunt bune pentru sănătatea intestinală”, spune medicul Lisa Andrews. S-ar putea să vă faceți griji cu privire la conținutul de sodiu, dar nu subestimați potențialele beneficii ale acestui aliment fermentat.

O jumătate de cană de varză murată conține 2 grame de fibre, sau 7% din valoarea zilnică. Fibrele sunt unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru reglarea digestiei și pentru a vă ajuta bacteriile intestinale să prospere.

Când este consumată cu atenție, varza murată oferă probiotice esențiale care susțin sănătatea intestinului și a sistemului imunitar.

2. Fasolea și lintea

„Deși sunt evitate din cauza fricii de balonare, fasolea și lintea sunt printre cele mai bune alimente prebiotice pentru promovarea diversității microbiene intestinale și a rezistenței”, spune Shah. Sunt și una dintre cele mai subestimate surse de fibre. O jumătate de cană de fasole neagră are 8 grame de fibre, aproape 30% din DV.

Corpul poate avea nevoie de ceva timp pentru a se adapta la acele fibre, așa că luați în considerare creșterea lentă a aportului de fasole, dacă nu este deja un aliment de bază în dietă.

3. Cartofi

„Cartofii sunt adesea etichetați ca nesănătoși datorită indicelui glicemic ridicat, dar atunci când sunt gătiți și răciți, dezvoltă amidon rezistent, care îmbunătățește sensibilitatea la insulină, reduce inflamația și susține diversitatea microbiană intestinală”, spune Shah.

Amidonul rezistent nu este digerat în intestinul subțire. În schimb, este fermentat de microorganismele din colon pentru a crea acizi grași cu lanț scurt.

O modalitate de a savura cartofii fierti si raciti sunt salatele de cartofi! Pentru inspirație, încercați aceste rețete delicioase de salate de cartofi.

4. Orez alb

Ca și cartofii, orezul alb are o reputație proastă deoarece este un carbohidrat rafinat. Cu toate acestea, poate fi o altă sursă de amidon rezistent pentru intestine.

”Gătitul și apoi răcirea orezului crește conținutul de amidon rezistent, sporind aportul de fibre. Așa că, îmbrățișează orezul rămas!” spune Ana Pruteanu.

Cercetările arată beneficiile răcirii și apoi reîncălzirii orezului nu doar asupra sănătății intestinale, ci și asupra reglării glicemiei.

Un studiu a evaluat impactul orezului alb proaspăt gătit față de orezul alb care a fost gătit și apoi răcit timp de 24 de ore înainte de reîncălzire. La persoanele cu diabet de tip 1, orezul alb răcit a dus la o creștere mai mică a nivelului de zahăr din sânge, după masă, comparativ cu orezul alb proaspăt gătit. Asta datorită diferențelor de amidon rezistent.

5. Legume crucifere

Legumele crucifere includ broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, varza kale, ridichile și napii. Deși au o reputație proastă, deoarece pot provoca balonare, de fapt, studiile arată că datorită substanțelor lor chimice care conțin sulf, cruciferele pot contribui la reducerea riscului de cancer colorectal.

6. Ciocolata

Dacă vă place să mâncați ceva dulce după cină, luați în considerare o bucată de ciocolată neagră. Ar putea fi bună pentru intestin. Ciocolata neagră oferă polifenoli, compuși vegetali care hrănesc bacteriile intestinale benefice și ajută la reducerea inflamației intestinale”, spune Shah.

Un studiu a constatat că adulții sănătoși care au mâncat 50 gr de ciocolată cu cacao în proporție de 85% în fiecare zi, timp de trei săptămâni, au avut microbiom intestinali mai divers decât cei care nu au mâncat ciocolată. Ciocolata a acționat ca un prebiotic, ajutând bacteriile intestinale benefice să crească și să prospere. Nu același lucru a fost valabil și pentru ciocolata cu cacao 70%, probabil pentru că nu conține atât de mulți polifenoli de cacao.