Prețurile au crescut cu 8,8% luni la New York, parafând astfel cel mai mare câștig înregistrat în trei zile în ultimii 25 de ani.

The Energy Information Administration EIA a schimbat modul în care calculează cât de mult petrol este extras, folosind un sondaj al producătorilor din state-cheie în loc să se bazeze pe date ale agențiilor de stat și programe de calculator. Ca urmare, o producţie de 13,2 milioane de barili de petrol a dispărut dintr-o dată, după un anunţ guvernamental.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, producător al aproximativ 40% din petrolul mondial, a reînnoit angajamentul de a vorbi cu alți exportatori pentru a realiza "prețuri corecte și rezonabile", potrivit revistei lunare a cartelului. OPEC nu va sprijini prețul petrolului prin tăierea aprovizionării, cu excepția cazului în care ţările non-membre sunt de acord să împartă povara, conform buletinului.

Deci, vorbim despre o supraabundență, o inundare? Depinde cine întreabă.

Phil Verleger, presedinte al companiei de consultanta economică PKVerleger LLC a declarat că piața globală ar putea fi reechilibrată la începutul anului viitor, după revizuirile din SUA.

Este prea devreme pentru a avea încredere în totalitate în noile date ale EIA, a spus Ed Morse, analist al Citigroup Inc. într-o notă de cercetare și nu există nici un motiv pentru a crede că vreo țară non-OPEC se va ralia grupului în ideea reducerii producției. Producția de petrol din Rusia a rămas ridicată, deoarece rubla slabă a redus costurile acolo, în timp ce Mexicul încearcă să crească producția pe fondul unei reforme energetice istorice.

Pentru unii analiști, totul se reduce la Arabia Saudită, cel mai mare producator OPEC. Saudiții au condus modul de menținere al nivelurilor de producție, în scopul de a păstra cota de piață, chiar dacă prețurile s-au scufundat cu mai mult de jumătate de la mijlocul anului trecut.