Nokia a lansat trei smartphone-uri şi o variantă modernă a clasicului 3310, dar oare câţi vor opta pentru un telefon cu butoane într-o lume a ecranelor din ce în ce mai mari, în care se vorbeşte tot mai des de 5G şi internet nelimitat. 
Aşadar, în ideea ca smartphone-urile sunt şi vor fi cele mai populare telefoane în viitor, care dintre acestea este cel mai puţin incomod pentru utilizatori, care oferă performanţă de top, însă poate fi controlat cu uşurinţă cu o mână şi este atât de uşor că uiţi în ce buzunar l-ai pus. 

Conform datelor de pe gsmarena.com, dintre telefoanele lansate anul trecut, cel mai uşor din lume la ora actuală este iPhone 5 SE. Acesta cântăreşte 113 grame, are un ecran de 4 inch şi 2GB memorie RAM. Telefonul e disponibil din luna martie 2016.

Cu 126 de grame telefonul Samsung Galaxy J1 mini Prime se află pe locul doi. Lansat în decembrie 2016, acest telefon are un ecran de 4 inch, 1 GB memorie RAM şi cameră foto de 5MP.

Sony Xperia X Compact, lansat în septembrie 2016, are 135 de grame, ecran de 4,6 inch, 3 GB RAM şi cameră foto de 23 MP.