Banca Națională a României (BNR) a anunțat un curs de referință de 4.6695 lei/euro, nivel maxim al monedei euro. Moneda națională nu a mai atins o valoare atât de scăzută până acum.

Acesta este cel mai slab curs al leului în raport cu moneda unică, conform statisticilor BNR puse la dispoziţie pe site-ul propriu.

Moneda europeană atinsese pragul de 4.6679 lei pe data de 23 ianuarie, în preajma tensiunilor politice legate de căderea guvernului Tudose.

De asemenea, leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, până la valoarea de 4,0518 lei, mai puţin cu 1,7 bani (0,42%), comparativ cu anunţul de miercuri, când dolarul fusese cotat la 4,0348 lei.

Conform BNR, francul elveţian a fost cotat la 4,0627 lei, în creştere cu 1,6 bani (0,39%) faţă de cotaţia din ziua anterioară, respectiv de 4,0467 lei.

Gramul de aur s-a ieftinit, joi, până la 164,6160, cu 0,44 lei (0,27%), de la 165,0626 lei, cât a fost în şedinţa anterioară.

UPDATE  BNR, despre evoluţia cursului: Valutele din zonă au o volatilitare mai mare

Moneda naţională a înregistrat o depreciere foarte mică, de 0,08%, în timp ce valutele din zonă au o volatilitate mult mai mare, a declarat joi, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, conform Agerpres.

„Faţă de ziua precedentă e o creştere foarte mică, de 0,08% şi de fapt vorbim de o volatilitate, însă regională, mare. Celelalte valute din zonă au avut o volatilitate mult mai mare, atât forintul cât şi zlotul, dar într-un context regional în care volatilitatea se simte. În ultima săptămână am avut deprecieri ale valutelor din zonă mult mai mari în Polonia şi Ungaria, unde au trecut peste un procent. În România, în ultima săptămână, sunt la 0,1%, dar aceasta este tendinţa regională în care ne încadrăm şi noi”, a spus Dan Suciu. 

Acesta a precizat că în prezent se poate vorbi de un context regional care duce la aceste devalorizări, ” într-o situaţie în care asistăm la o reaşezare a perechii euro – dolar”.