Fed vrea să testeze portofoliile de credite ale unui număr de 31 de mari instituţii financiare din SUA în eventualitatea unei recesiuni profunde, pentru a se asigura că au suficient capital în cazul unor pierderi. Băncile cu operaţii de tranzacţionare masive vor fi, de asemenea, testate în eventualitatea unor şocuri pe pieţele europene. Cel mai sever scenariu prevăzut de Fed include o rată a şomajului de până la 13%, o scădere a Produsului Intern Brut de 8% şi un declin al burselor de 52%, de la trimestrul trei din 2011 la ultimele trei luni din 2012.

‘Acesta este un test descurajator. Credibilitatea Fed de instituţie dură nu poate fi modificată pe baza testului’, a explicat analistul Karen Shaw Petrou, de la Federal Financial Analytics, în Washington.

Fed a anunţat că testele nu reprezintă perspectiva Rezervei Federale privind economia americană şi au ca obiectiv să determine dacă indicele de adecvare a capitalului este suficient pentru a ajuta băncile să facă faţă unei crizei profunde şi unor şocuri pe pieţele financiare globale.

Testele de stres vor aprecia performanţele creditelor, valorilor mobiliare, câştigurilor şi capitalului celor 19 bănci. Printre acestea se află şi instituţii de creditare care vor să majoreze dividendele reduse în timpul crizei creditelor.

A patra rundă de teste de stres vine pe fondul temerilor privind expunerea băncilor americane la criza datoriilor din Europa, care ar putea duce la recesiune şi la turbulenţe pe pieţele financiare.

Vicepreşedintele Fed, Janet Yellen, a anunţat că testele vor fi efectuate în următoarele săptămâni. Fed efectuează periodic teste de stres în rândul marilor bănci americane, începând din primăvara lui 2009.

Decizia Fed vine într-un moment în care economia SUA a crescut în trimestrul trei din 2011 mai lent decât s-a estimat iniţial, cu 2%, comparativ cu perioada similară din 2010, faţă de estimarea preliminară, ce indica un avans de 2,5%.
SURSA: Agerpres