Reagan îi devansează uşor pe Abraham Lincoln şi Bill Clinton, următorii pe listă.

Ziua Preşedinţilor este marcată în fiecare an în a treia zi de luni din luna februarie şi comemorează oficial naşterea lui George Washington, la 22 februarie.
Primul preşedinte al ţării nu este privit, totuşi, de americani ca cel mai mare preşedinte al naţiunii. Rezultatele sondajului Gallup din 2-5 februarie îl plasează pe Washington pe poziţia a cincea pe listă, în spatele lui Reagan, Lincoln, Clinton şi Kennedy.
Reagan, Lincoln sau John F. Kennedy s-au aflat în fruntea listei ‘celui mai mare preşedinte’ de fiecare dată când a fost pusă această întrebare în opt sondaje în ultimii 12 ani.

Reagan a ocupat prima poziţie în 2001, 2005 şi 2011; Lincoln în 1999, în două sondaje din 2003 şi în 2007; iar Kennedy în 2000 şi a împărţit locul cu Lincoln în noiembrie 2003.

Tendinţa americanilor de a-i menţiona pe preşedinţii recenţi nu este surprinzătoare, dat fiind că americanul mediu aude constant informaţii despre şi de la preşedinţi în funcţie în timpul vieţii lor şi comparativ mai puţine informaţii despre preşedinţii istorici, decedaţi de mult timp. Patru din cinci cei mai recenţi preşedinţi se află în topul celor 10 cei mai mari preşedinţi de anul acesta – Obama, George W. Bush, Clinton şi Reagan.

Reagan este capul de listă în rândul republicanilor, Clinton în rândul democraţilor.

Americanii îşi evaluează în mod clar preşedinţii prin lentile partizane – aşa cum Democraţii şi Republicanii tind cel mai probabil să-l aleagă pe cel mai mare preşedinte din cadrul propriului lor partid.

Republicanii îl numesc pe Reagan mai des decât pe oricare altul, urmat de Washington, Lincoln, Kennedy şi apoi George W. Bush. Democraţii îl numesc pe Clinton cel mai des ca fiind cel mai mare preşedinte al SUA, urmat de Kennedy, Barack Obama, Franklin Roosevelt şi Lincoln.

Independenţii îl numesc pe Lincoln şi apoi pe Reagan drept cei mai mari preşedinţi americani.

Rezultatele unui sondaj Gallup realizat cu 55 de ani în urmă arată cum aceste clasamente se schimbă pe parcursul timpului. În 1956, Gallup le-a cerut americanilor să-i numească trei cei mai mari preşedinţi ai SUA. Top 3 a fost format la vremea respectivă de Franklin Roosevelt, care murise cu numai 11 ani în urmă, Lincoln, Washington şi Dwight Eisenhower, preşedintele în exerciţiu în momentul sondajului.
Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: