Margarina este unul dintre aceste alimente și mulți experți în sănătate spun că ar trebui evitată dacă vreți ca pielea să arate ca la 20 de ani. Shefinds arată de ce margarina este atât de dăunătoare pentru piele, cum poate duce la îmbătrânirea prematură și ce tip de unt ar trebui să consumăm.

Margarina este unul dintre cele mai controversate produse alimentare de pe piaţă, pe seama căruia se pun numerose efecte nocive asupra organismului.

Margarina poate să ducă la îmbătrânirea prematură

Margarina este un aliment pe care ar trebui să îl evitați întotdeauna mai ales dacă „doriți să preveniți ridurile și pielea uscată”, spune medicul Joan Blistern. Această alternativă comună de unt, adaugă ea, este făcută adesea cu „uleiuri parțial hidrogenate”, una dintre cele mai răspândite grăsimi trans.

„În timp ce grăsimile trans contribuie la apariția bolilor de inimă, pot accelera și procesul de îmbătrânire a pielii”, avertizează ea.

Margarina provoacă inflamație

Acizii grași trans fac pielea mai „susceptibilă la radiațiile ultraviolete”, ceea ce poate duce la deteriorarea elastinei și a colagenului din piele. În plus, subliniază ea, margarina poate provoca „inflamație cronică”, accelerând „formarea ridurilor” mai ales după vârsta de 40 de ani.

Expertul Rodríguez Ruiz este de acord și spune că margarina este „cel mai nesănătos tip de unt” datorită uleiului vegetal hidrogenat, „bogat în grăsimi saturate, care pot duce, de asemenea, la creșterea în greutate”.

Alternative sănătoase pentru o piele strălucitoare

În loc să alegeți margarina, care poate face ravagii asupra pielii, Rodríguez Ruiz sugerează să optați pentru produse pe bază de ulei de măsline sau de avocado.

„Aș recomanda să folosiți ulei de măsline sau ulei de avocado în locul margarinei”, spune el.

Ambele sunt bogate în grăsimi mononesaturate sănătoase, care cresc substanțial nivelul de colesterol HDL și îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, ceea ce poate reduce orice inflamație.

Alimente care promovează o piele sănătoasă

Există numeroase variante de alimente și proteine care pot ajuta la o piele strălucitoare, spune Ruiz. Oamenii ar trebui să se uite nu doar la carne, pentru a consuma proteine, ci și la plante, care, de asemenea, sunt bogate în proteine.

Pentru proteinele de origine animală, ea sugerează să încercați să adăugați mai mult somon în alimentație, deoarece conține „20 de grame de proteine per porție cu acizi grași omega-3”.

Ouăle sunt o alegere excelentă

Ouăle sunt, de asemenea, o alegere excelentă, „având în vedere că sunt surse puternice de proteine și, în același timp, conțin doi antioxidanți puternici”. Iaurtul grecesc conține „nu doar 25 de grame de proteine, ci și vitamine din grupa B”.

Printre alimentele care iubesc pielea, bogate în proteine, se numără și „migdalele, tofu, lintea, fructele de pădure, nucile și semințele de cânepă, conchide ea. Acestea nu conțin doar proteine, ci și „alte vitamine și minerale care acționează puternic asupra sănătății pielii”.