De exemplu, Lukoil a modificat preţul GPL-ului de două ori în prima jumătate a lunii februarie. De la 3,01 lei/litru, preţul a fost majorat la 3,12 la începutul acestei luni, iar în urmă cu doar câteva zile Lukoil a aplicat încă o creştere. Astfel, un litru de GPL a ajuns să coste 3,18 lei, adică cu aproape 6% mai mult decât la începutul anului.

De la începutul anului, cel mai ieftin sortiment de benzină comercializat în staţiile Lukoil s-a scumpit cu 3,1%, de la 5,4 la 5,57 lei/litru, iar la motorină, preţul a crescut cu 3%, de la 5,6 la 5,77 lei/litru.

Surse din piaţă susţin că scumpirea a venit ca urmare a cererii mari înregistrată în această perioadă. Majoritatea taximetriştilor au instalaţii de GPL, taxi-urile fiind la mare căutare în zilele în care românii au renunţat la maşinile personale din cauza vremii nefavorabile. Menţionăm faptul că preţurile Lukoil sunt preţuri medii, în fiecare staţie acestea pot fi mai mari sau mai mici decât referinţa.

Ce preţ are GPL-ul în România şi cum stăm faţă de alte ţări

Cel mai ieftin GPL în statele europene se găseşte în Letonia şi în Spania. Dacă la noi preţul este de 0,73 euro/litru, în ţările menţionate mai sus gazul petrolier lichefiat costă 0,6, respectiv 0,62 euro, conform energy.eu. Cel mai mare preţ se regăselte în Danemarca – 1,26 euro/litru, aproape de preţul unui litru de benzină de la noi.

Vezi mai jos preţurile GPL-ului în statele europene.

Citiţi şi:
ȘOC: Prețul celui mai ieftin carburant, care vă salva de scumpirile benzinei, a crescut masiv