Conform noului ghid, intitulat 'La Liste', restaurantul din Elveţia este urmat pe locul al doilea de restaurantul Per Se din New York al bucătarului Thomas Keller şi pe locul al treilea de restaurantul Kyo Aji din Tokyo, al bucătarului Kenichiro Nishi.

În realizarea acestui clasament franţuzesc s-a folosit un algoritm numit Ciacco, porecla prietenului mâncăcios al lui Dante din 'Infernul', inventat de Antoine Ribaut, arhitect franco-american de sisteme informatice. El a folosit date din surse care au inclus 200 de ghiduri alimentare din 92 de ţări, cum ar fi Michelin, Gault & Millau şi Zagat, şi recenzii de pe site-uri precum TripAdvisor şi OpenTable, relatează The New York Times.

Un comitet de experţi, printre care Jean-Robert Pitte, istoric şi geograf francez în domeniul vinurilor şi alimentelor, şi jurnalistul german specializat în ştiri din acest domeniu Jörg Zipprick, a definit criteriile, între care calitatea produselor alimentare, ambianţa, listele de vinuri şi băuturi spirtoase şi serviciile.

'La Liste' include restaurante din 48 de ţări, dintre care 126 din Japonia, 118 din Franţa, 101 din Statele Unite, 69 din China, în timp ce Spania, Germania şi Italia au fiecare peste 50 de locaţii în acest top.AGERPRES