Industria europeană de telefonie a avut parte de o surpriză după ce America Movil, compania mexicană de telefonie mobilă controlată de  Carlos Slim, a oferit 2,6 miliarde de euro pentru a deţine 28% din Royal KPN. Miliardarul în vârstă de 72 de ani, care şi-a acumulat o mare parte din averea de 76 de miliarde de dolari pe piaţa de telefonie mobilă din America Latină, a mai încercat şi înainte să intre pe piaţa europeană. Crescându-şi participaţia, de la sub 5%, la aproape 30%, Slim se expune nu numai riscurilor din Olanda, dar şi celor existente pe piaţa din Germania, unde compania olandeză deţine unul din cei patru mari operatori de telefonie.

De aceea, investiţia este descrisă de presa străină ca fiind una îndrăzneaţă, în contextul în care criza datoriilor europene, ce durează de mai bine de doi ani, ameninţă să se aprofundeze pe fondul alegerilor din Franţa şi Grecia. Analiştii citaţi de Daily Telegraph sunt de părere că această investiţie poate marca începutul unei expansiuni a lui Slim în regiunea în care criza a scăzut valoarea acţiunilor celor mai multe companii.

Carlos Garcia-Moreno, directorul de finanţe de la America Movil, a declarat că regiunea, despre care se preconizează că-şi va petrece o mare parte din acest an în recesiune, "ar trebui să revină la scenariul de creştere în viitorul nu prea îndepărtat".

Portofoliul lui Carlos Slim s-a extins dincolo de graniţele Mexicului în ultimii doi ani, după ce l-a întrecut pe fondatorul Mircosoft Bill Gates în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume, întocmit de Forbes. Mexicanul s-a menţinut pentru al treilea an consecutiv pe prima poziţie în topul miliardarilor lumii. Deşi a obţinut o mare parte a averii din afaceri în sectorul telecomunicaţiilor, câştigă bani şi din retail, finanţe, materii prime şi energie.

Între timp, grupurile de imigranţi mexicani din SUA ameninţă să boicoteze companiile de telefonie deţinute de Slim, în semn de protest faţă de ceea ce ei numesc taxe abuzive.