Immofinanz, care deţine deja 30% din Adama, urmează să răscumpere acţiunile unor companii de talie internaţională precum fondul american Tiger Global (care mai are participaţii minoritare în cadrul Neogen şi eJobs Group), Morgan Stanley sau Lehman Brothers.
Adama s-a extins agresiv pe piaţa rezidenţială din România. În ultimii cinci ani a ajuns la un portofoliu construit de 1.500 de locuinţe. Criza financiară şi-a spus cuvântul şi compania încă mai aşteaptă clienţi pentru 900 de apartamente. Adama a încheiat prima jumătate a acestui an cu o pierdere netă de 11,6 mil. euro. Grupul de origine israeliană mai activează şi în Turcia, Ucraina şi Moldova, însă România are cea mai importantă pondere în portofoloul companiei, evaluat la jumătatea acestui an la peste 300 mil. euro.
Decizia austriecilor pare surpinzătoare de vreme ce la începutul acestui an au anunţat că trebui să îşi reducă expunerea pe pieţele din România şi Rusia. Immofinanz are cea mai mare expunere pe piaţa românească, respectiv 10,5%, fără a lua în considerare Austria, ţara de provenienţă a grupului.
„Planurile noastre pentru anul viitor nu sunt încă definitiv conturate, deoarece nu ştim exact care va fi politica de dezvoltare a Immofinanz. Deocamdată ştim că vom dezvolta următorul bloc din Evocasa Optima şi poate un nou bloc în Berceni. Este posibil ca pe terenurile pe care le avem la nivel naţional să dezvoltăm şi alte tipuri de proprietăţi decât rezidenţial. Suntem în negocieri pentru achiziţia unui nou lot de teren de 4 ha în interiorul inelului de centură al Bucureştiului pe care vrem să dezvoltăm un proiect comercial“, a declarat Asher Lax (foto), vicepreşedintele departamentului de vânzări al Adama.
Povestea unei afaceri bănoase
Preluarea Adama de către Immofinanz înseamnă şi „existul“ fondatorului companiei David Flusberg care a fondat compania alături de tatăl său şi un coleg de liceu la jumătatea anului 2004, în Bucureşti. Acesta a început să vândă din acţiunile companiei la sfârşitul anului 2005, când americanii de la Tiger Global au achiziţionat 44% din Adama. De atunci s-a retras încet şi într-o perioadă de „boom“, până a ajuns să deţină mai puţin de 2% din compania pe care a năşit-o. Omul de afaceri mai ocupă funcţia de preşedinte, însă zilele îi sunt numărate.
„Directorii actuali vor mai rămâne un an pe funcţie, după care noul management are dreptul să facă schimbări. David s-a retras încet şi într-o perioadă bună. Acum avem printre acţionari şi pe Lehman Brothers – Dumnezeu să-i ierte“, spune râzând Asher Lax.
Rămâne de văzut ce vor face austriecii de la Immofinanz cu planurile Adama, în contextul în care aceştia şi-au îngheţat proiecte în valoare de 225 mil. euro numai în România.
Valoarea celor 50 de proprietăţi pe care Immofinanz le deţine în România este de 957 mil. euro, din care valoarea proprietăţilor generatoare de venituri este de 599,6 mil. euro. Valoarea lucrărilor pe care compania le are în derulare la nivel local este de 56,6 mil. euro, potrivit raportului financiar aferent primului trimestru al anului financiar 2010/2011.

Immofinanz a colectat de pe urma proprietăţilor din România 16,3 mil. euro în perioada analizată în raportul financiar, din care 11,16 mil. euro reprezintă venituri din închirieri.

Citeşte şi Opens external link in new windowAsher Lax, Adama: „Oamenii nu au bani să cumpere apartamente mari“