Ce remorcă sau rulotă poți tracta dacă ai permis Categoria B

Conducătorii auto cu permis de conducere Categoria B trebuie să fie atenți la reglementările privind tractarea unei remorci sau rulotă, pentru a evita încălcarea legii. Care sunt condițiile în care aceștia pot opera astfel de ansambluri, conform legislației europene și a Codului Rutier din România.

Pentru a evita sancțiunile și pentru a circula în siguranță, toți conducătorii auto trebuie să se informeze corect despre categoria remorcii pe care doresc să o tracteze și despre reglementările specifice legate de masa ansamblului vehicul-remorcă.

În general, permisul Categoria B permite conducerea autovehiculelor cu o masă maximă de 3.500 kg și tractarea unei remorci sau rulotă cu masa maximă autorizată de până la 750 kg. Însă, există și situații în care șoferii pot opera remorci cu o masă mai mare, respectând anumite condiții specifice.

Remorcile sunt clasificate în trei categorii

  • remorcă/rulotă ușoară cu o masă maximă autorizată de până la 750 de kg – În acest caz nu este obligatoriu un sistem de frânare propriu și nici amortizoare. Totuși, trebuie să fie dotată cu elemente de semnalizare;
  • remorcă de categorie medie, cu o masă maximă autorizată de până la 3.500 kg – Aceasta trebuie să fie dotată cu frână de staționare și sistem de frânare acționat prin inerție;
  • remorcă de categorie mare, cu masă maximă autorizată de peste 3.500 kg – Aceasta din urmă trebuie să aibă sistem de frânare. Acest sistem de frânare trebuie să fie acționat de frâna autovehiculului trăgător.
rulota masina
SURSA FOTO: Dreamstime

Categoria medie și mare ai nevoie de Categoria B extins și BE

Pentru remorcile de categorie medie și mare este necesară Categoria B extins sau BE, în funcție de masa totală a ansamblului.

Codul Rutier din România prevede că pentru ansamblurile ce depășesc 3.500 kg, dar sunt sub 4.250 kg, șoferii cu permis Categoria B pot conduce fără a avea nevoie de un permis suplimentar, dar trebuie să urmeze un curs de pregătire. Dacă ansamblul depășește 4.250 kg, este obligatorie obținerea permisului Categoria BE.

De menționat că, există și o prevedere legată de viteza maximă admisă, în afara localităților, atunci când tractați o rulotă sau remorcă. Aceasta este mai mică cu 10 km/h față de limita pentru autovehiculele normale.