Prim-ministrul ceh Petr Necas a fost cel care a inaugurat conducta Gazelle, un proiect de 10 miliarde de coroane (519 milioane de dolari) construit de operatorul Net4GaS. Cu o lungime de 166 de kilometri, noua conductă este conectată la gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică.

Premierul Necas a subliniat că aceasta este o etapă nouă în asigurarea securităţii enegetice a Cehiei. Însă conducta Gazelle este un proiect important nu numai pentru Cehia, dar şi pentru întreaga Uniunea Europeană deoarece oferă o nouă modalitate pentru a aproviziona sudul Germaniei şi Franţa cu gaz rusesc.

Statele membre ale Uniunii Europene caută noi modalităţi pentru a-şi asigura aprovizionarea cu gaze naturale, în condiţiile în care la începutul anului 2009 livrările de gaze ruseşti au fost întrerupte pe fondul disputelor dintre Moscova şi Kiev.

Un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei este asigurat de Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale. La rândul său, grupul rus se bazează pe piaţa UE pentru 80% din exporturile sale.
Sursa: Agerpres