Ministerul Industriei si cel al Comertului din Cehia acuza Rusia ca a redus, recent, aprovizionarea tarii cu petrol.

„Rafinariile ne-au informat cu privire la o reducere a livrarilor din Rusia”, a declarat purtatorul de cuvant, Tomas Bartovsky fara a prezenta insa alte detalii sau cifre. Bartovsky a precizat insa ca in ultimii ani, precum si in aceasta vara au mai aparut astfel de probleme.

Pe de alta parte, relatiile bilaterale intre Cehia si Rusia au avut de suferit in cursul acestei saptamani dupa ce secretarul american de stat Condoleezza Rice si omologul sau ceh, Karel Schwarzenberg, au semnat un acord privind amplasarea unui sistem radar in apropierea capitalei Cehe, acest sistem facand parte din controversatul scut anti-racheta al SUA.

Rusia s-a opus vehement acestui proiect si a amenintat chiar cu un raspuns militar in cazul  ratificarii acordului de catre parlamentul ceh.

„Recenta reducere a debitului nu reprezinta o amenintare imediata la adresa rezervelor cehe de petrol, intrucat acestea sunt asigurate pentru circa 95 de zile”, a precizat ministrul comertului, Martin Riman.

Dana Dvorakova, purtatoarea de cuvant a celei mai mari rafinarii cehe, Unipetrol, a declarat ca marti a primit informatii conform carora reducerea alimentarii cu petrol se datoreaza unor probleme tehnice in Rusia.

Republica Ceha importa marea majoritate a petrolului din Rusia, insa mai are si alti furnizori, precum Germania.

Oficialii cehi au precizat insa ca prin conducta din Germania se poate asigura necesarul de petrol al tarii.