Într-un comunicat de presă, Glencore a precizat că CEFC va prelua acţiunile la un preţ cu 16% peste valoarea medie înregistrată în ultimele 30 de zile de titlurile Rosneft. Finalizarea tranzacţiei depinde de obţinerea tuturor aprobărilor necesare de către CEFC. 

După această tranzacţie, Glencore şi Qatar Investment Authority, care anul trecut au preluat o participaţie de 19,5% din acţiunile Rosneft, vor mai deţine doar 0,5% şi, respectiv, 4,7% din acţiunile gigantului petrolier rus. 

Rosneft este de departe cea mai mare şi mai influentă companie petrolieră rusă, cu legături strânse cu Kremlinul. Având acces la rezervele şi capacităţile de rafinare ale Rosneft ar fi un pas important în strategia CEFC de a deveni un jucător important pe piaţa energetică internaţională. 

Guvernul rus, prin compania holding Rosneftegaz, deţine 50% din acţiunile Rosneft, după ce, în luna decembrie a anului trecut, a vândut o participaţie de 19,5% din acţiunile Rosneft către Glencore şi Qatar Investment Authority (QIA) în schimbul unei sume de peste 10 miliarde de euro. Un alt acţionar important la Rosneft este grupul britanic BP, cu o participaţie de 19,75%. 

În ultimii ani, CEFC China Energy s-a transformat dintr-un trader de petrol într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor, iar tranzacţia cu Rosneft va permite Chinei, al doilea mare consumator mondial de energie, să îşi extindă cooperarea cu Rusia, cel mai mare producător mondial de petrol. 

Recent, vicepreşedintele pentru dezvoltare corporativă şi strategie al KMGI, Alexey Golovin, a declarat că firma chineză CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV până în luna octombrie. 

KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania. 
AGERPRES