CEC Bank elimină începând de luni comisionul de rambursare anticipată la toate creditele de consum noi, pentru a se alinia la prevederile unei directive europene care devine obligatorie pentru toate statele membre de la 11 iunie.

Pentru creditele de nevoi personale cu asigurare de viaţă şi şomaj, încă de la lansarea din luna decembrie 2009, nu s-a perceput comision de rambursare anticipată.

Comunitatea bancară trebuie să aplice, din luna iunie, limitarea la 1% a comisionului de rambursare anticipată pentru creditele de consum negarantate, cu valori cuprinse între 200 şi 75.000 euro, potrivit unei directive a Comisiei Europene (CE).

Directiva 2008/48/CE prevede că obligaţia băncii de limitare a comisionului de rambursare anticipată nu este aplicabilă în privinţa contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garanţii similare, a contractelor de credit pentru dobândirea/păstrarea proprietăţii unui imobil sau a celor a căror valoare este mai mică de 200 de euro şi, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.

ANPC a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care extinde prevederile Directivei 2008/48/CE, astfel încât se aplică tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare şi imobiliare, indiferent de valoarea totală a creditului, precum şi contractelor de leasing. Totodată, proiectul presupune aplicarea prevederilor şi contractelor aflate în derulare, nu numai pentru cele încheiate după data intrării în vigoare.

Asftel, băncile ar trebui să modifice până în luna septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări UE şi nu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumutrile cu dobândă variabilă, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.

SURSA: Mediafax