Dar ce se întâmplă dacă bei altă băutură pentru a-ți stimula concentrarea?
Ceai verde sau cafea?
Ce se întâmplă în corpul tau dacă bei ceai verde în loc de cafea. Ceaiul verde este considerat una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume. Cu beneficii variind de la pierderea în greutate, până la reducerea riscului de cancer, această băutură verde este plină de antioxidanți.
Ca și cafeaua, ceaiul verde conține cafeină, dar în cantități mult mai mici. Cafeaua poate conține între 100-200 mg de cafeină per porție, în timp ce ceaiul verde conține doar aproximativ 20-40 mg.
În ciuda conținutului mai scăzut de cafeină, se crede că ceaiul verde ajută la creșterea concentrării și a energiei mai mult decât cafeaua. Pentru mulți oameni, nicio rutină de dimineață nu este completă fără o băutură cu cofeină. Aceasta implică de obicei cafea sau ceai – două băuturi foarte populare, mai ales la începutul zilei.
Cu toate acestea, dacă starea generală de bine este ceea ce-ți dorești, ai vrea să știi dacă vreuna dintre ele este mai bună decât cealaltă în ceea ce privește beneficiile aduse sănătății. Iată ce spun specialiștii consultați de acest site.
Beneficiile consumului de cafea
Dacă ești fan al cafelei, e bine să știi că există multe beneficii ale unei cești de cafea.
„Cafeaua preparată oferă antioxidanți, inclusiv acid clorogenic și alți polifenoli”, susține dieteticianul Maddie Pasquariello.
Antioxidanții sunt compuși care protejează organismul de daunele celulare prin eliminarea radicalilor liberi. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
„Antioxidanții din cafea pot susține sănătatea creierului, funcția metabolică și căile de detoxifiere a ficatului”, explică medicul Samantha Peterson.
Beneficiile consumului de ceai verde
Ceaiul verde și cel negru au propria listă de beneficii impresionante pentru organism. Potrivit lui Peterson, ceaiurile verzi sunt antioxidante, deoarece sunt bogate în catechine – în special epigalocatechin galat (EGCG) în ceaiul verde și teaflavine în ceaiul negru.
”Acești antioxidanți susțin sănătatea cardiovasculară, schimbările metabolice, echilibrarea hormonală și rezistența imunitară”, spune Peterson. „În plus, ceaiul oferă o creștere ușoară a energiei datorită conținutului său de L-teanină, care promovează o stare de alertă calmă și concentrată, fără trepidațiile sau creșterea nivelului de cortizol pe care le aduce cafeaua”, explică ea.
Ceaiul verde este cea mai bună băutură de dimineață?
„Per total, diferența în chimbarea ceaiului verde cu cafeaua sau invers nu va face o mare diferență când vine vorba de sănătatea generală”, împărtășește Pasquariello.
Deși este posibil să obții mai mulți polifenoli și cafeină consumând cafea neagră în loc de ceai negru sau verde, nutriția este mult mai complexă.
„Sănătatea este alcătuită din mult mai multe obiceiuri și componente, așa că, probabil, nu vei observa o diferență uriașă în ceea ce privește prevenirea bolilor cronice sau îmbunătățirea stării generale de sănătate”, adaugă Pasquariello.
Ce ar trebui să alegi
Dacă niciuna dintre băuturi nu este mai bună din punct de vedere tehnic, cum alegi între cafea și ceai? Ar trebui să iei în considerare factori precum stabilitatea energetică, starea de spirit, concentrarea, digestia și calitatea somnului, sfătuiește Peterson.
De exemplu, dacă ai nevoie de un impuls cognitiv mai puternic sau te angajezi într-o muncă mentală sau fizică de mare intensitate dimineața, cafeaua ar putea fi soluția. Asta pentru că oferă un impuls energetic imediat.
„De asemenea, este o opțiune excelentă pentru cei care metabolizează bine cofeina și nu experimentează efecte secundare negative precum anxietatea, tulburările digestive sau somnul perturbat”, spune ea.
În schimb, ceaiul oferă un impuls energetic mai calm și mai susținut. Aceasta ar putea fi opțiunea ideală, dacă cafeaua te face să te simți agitat, notează Pasquariello.
”Același lucru este valabil și dacă ai tendința să te trezești cu anxietate, ai un metabolism lent al cofeinei sau lucrezi la echilibrul hormonal, sănătatea glandelor suprarenale sau vindecarea intestinului”, explică Peterson. Ceaiul poate fi o opțiune bună dacă vrei să rămâi hidratat doar cu apă, potrivit lui Pasquariello.