Cel mai obișnuit este castravetele englezesc, de obicei lung și subțire, cu o piele exterioară de culoare verde închis și carne apoasă de un verde foarte pal (aproape alb).

Puteți găsi castraveți de dimensiuni diferite, inclusiv castraveți persani sau cornichon.

Există și o varietate numită „castraveți de lămâie”, rotunzi și de dimensiunea unei mingi de tenis, cu coaja galbenă, și castraveții albi.

Beneficiile castraveților pentru organism

Castraveții sunt un adaos răcoritor, hrănitor și incredibil de versatil pentru orice dietă. Au un conținut scăzut de calorii, dar și multe vitamine și minerale importante, precum și un conținut ridicat de apă.

Pot aduce numeroase beneficii sănătății, inclusiv scăderea în greutate, o hidratare echilibrată și niveluri scăzute de zahăr în sânge, potrivit BBCGoodfood.

„Pe lângă faptul că au un conținut ridicat de apă, au nutrienți importanți, care joacă un rol în hidratare, cum ar fi magneziul și potasiul”, a declarat nutriționistul Angela Lemond.

Castravetele este:

  • Bogat în antioxidanți
  • Bogat în apă, favorizând hidratarea
  • Conține compuși cu proprietăți anticancerigene
  • Ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge
  • Poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului

Profilul nutrițional al castraveților

50 g de castraveți (¼ mediu) conține:

  • 15kcal/318KJ
  • 0,7 g proteine
  • 0,1 g grăsime
  • 3,6 g carbohidrați
  • 1,1 g fibre
  • 92,5 g apă
  • 16,4 mcg vitamina K
  • 147 mg potasiu
  • 16 mg calciu

Bogat în antioxidanți

Conform studiilor, castraveții conțin câțiva antioxidanți care reduc stresul oxidativ, inclusiv taninuri, polifenoli și flavonoide. Acești antioxidanți funcționează pentru a proteja celulele de deteriorarea radicalilor liberi.

Conțin apă, care favorizează hidratarea

Hidratarea este vitală pentru o sănătate bună. Castraveții sunt 96% apă, ​​așa că includerea lor ca parte a dietei poate ajuta la promovarea unui nivel bun de hidratare.

Conține compuși cu proprietăți anticancerigene

Castraveții conțin mulți compuși care s-au dovedit a avea proprietăți anticancerigene. Acești compuși se numesc cucurbitacine și pot ajuta la prevenirea reproducerii celulelor canceroase.

Ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge

Studiile pe animale au descoperit că pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge la cei cu diabet, dar sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu.

Ajută la scăderea nivelului colesterolului

Un studiu a constatat că semințele de castraveți pot ajuta la susținerea nivelului sănătos al colesterolului, în timp ce sucul de castraveți conține steroli din plante care ajută la reducerea colesterolului LDL.

salată de castraveți
SURSA FOTO: Dreamstime

Castravetele este sigur de consumat pentru toată lumea?

Este posibil să fii alergic la castraveți (sindromul latex-fructe, sindromul de alergie orală sau anafilaxie).

Dacă există vreun semn de reacție alergică, cum ar fi dificultăți de respirație sau umflarea feței, limbii sau buzelor, sunați imediat la Urgență, deoarece asta vă poate pune viața în pericol.

De ce este bine să mâncăm castraveții cu tot cu coajă

Experții susțin că nu trebuie să ne ferim de coaja castraveților, așa cum ar trebui să nu ne ferim nici de coaja dovleceilor. Coaja castraveților oferă un plus de fibre și vitamina A. Semințele și coaja sunt cele care adăpostesc cei mai mulți nutrienți ai acestui fruct.

Dar, în anumite cazuri, aceștia ar trebui decojiți pentru a reduce riscul unei posibile ingerări de pesticide. În plus, germenii se pot agăța de ceara sintetică adăugată special pentru a li se prelungi perioada de valabilitate. Deși ceara nu este dăunătoare pentru oameni, îndepărtarea cojii castravetelui poate reduce riscul de a ne înghiți germenii respectivi.