Grupul american JPMorgan Chase este cea mai puternică bancă din lume, iar Royal Bank of Scotland (RBS) a înregistrat anul trecut cele mai mari pierderi din industria bancară, potrivit unui clasament realizat de revista „The Banker”.

Pierderea de aproape 60 miliarde de dolari (42 miliarde euro) consemnată în 2008 de RBS eclipsează rezultatele negative ale marilor rivali, inclusiv pe cele ale Citigroup (53 miliarde de dolari) şi Wells Fargo (47,8 miliarde de dolari), precizează „The Banker”, preluată de Mediafax.

Profiturile industriei bancare mondiale au scăzut cu 85% anul trecut, la numai 115 miliarde de doalri, de la 781 miliarde de dolari în 2007, iar randamentul capitalului propriu s-a prăbuşit la 2,69%, de la 20%, estimează revista.

JPMorgan Chase a urcat în topul The Banker al celor mai „puternice” 1.000 de bănci din lume, de pe poziţia a patra pe care a ocupat-o anul trecut. Clasamentul, aflat la a 39-a ediţie, este fundamentat prin soliditatea capitalului, respectiv situaţia capitalului de rang întâi.

Bank of America s-a plasat pe poziţia a doua, Citigroup pe locul trei, în timp ce RBS ocupă poziţia a patra, în pofida problemelor de anul trecut.

SURSA: Mediafax