Majoritatea oamenilor cunosc doar cele patru grupe sanguine care intră în sistemul standard ABO, respectiv: O, A, B și AB. Însă puține persoane știu că specialiștii medicali au descoperit alte trei grupe de sânge extrem de rare la nivel mondial.

Cele mai rare grupe de sânge din lumea întreagă

În 2014, specialiștii medicali au descoperit două noi sisteme de grupe sangvine, conform sciencesetavenir.fr. Acestea poartă denumirea Langereis (Lan) şi Junior (Jr) şi au fost identificate de cercetătorii medicali de la Institutul Naţional de Transfuzii Sangvine din Franţa.

Este vorba, de fapt, despre două proteine de pe suprafaţa globulelor roşii, care favorizează transportul unor substanţe în afara celulelor. Aceste grupe noi de sânge se întâlnesc rar pe continentul european, însă Junior este des întâlnit printre populația niponă.

Grupa HH sau sângele Bombay

Conform thehindu.com, cea mai rară grupă de sânge este HH, cunoscută sub denumirea de „sângele Bombay”. Este un tip de sânge în afara sistemului standard ABO, iar în lumea întreagă se găsesc puține persoane cu grupa sanguină HH.

„Sângele de aur”: doar 43 de oameni s-au născut cu el în ultimele decenii

În ultimele cinci decenii, experții sanitari au descoperit 43 de persoane în întreaga lume care au o particularitate a sângelui cu potenţial uriaş de a salva vieţi, motiv pentru care a fost desemnat „sângele de aur”. Acesta a fost descoperit în 1961, la o femeie din Australia. Până în 2010, au fost descoperiți 43 de oameni cu „sângele de aur”.

Acest sânge special este considerat universal compatibil cu toate celelalte grupe sanguine care au particularităţi deosebite ale Rh-ului negativ, ceea ce face ca potenţialul său de a salva vieţi să fie enorm. În ciuda acestui crez, specialiștii medicali sunt încă rezervaţi să efectueze transfuzii cu sângele de aur.

Deși un om cu „sângele de aur” poate fi un donator universal, acesta poate primi sânge doar de la cineva cu o grupa sanguină identică. Astfel că cele 43 de persoane sunt dependente una de alta. Acești oameni unici sunt în Brazilia, China, Irlanda, Japonia și Statele Unite ale Americii.