Adina Diaconu s-a născut la 14 octombrie 1999 în Slatina, oraş care a dat şi alţi sportivi precum Monica Niculescu (tenis), Claudiu Niculescu, Ionel Dănciulescu, Iulian Filipescu (fotbal). Prima dată a intrat într-o sală de tenis de masă la vârsta de cinci ani şi a rămas fascinată de acest sport. După cinci ani de concursuri şi antrenamente, Adina devenea campioană naţională pentru prima dată.

La vârsta de 13 ani avea prima medalie de aur la Campionatele Europene. Până în prezent a câştigat mai mult de 200 de medalii. Adina le-a pierdut numărul, însă tatăl său le ţine evidenţa în scris, iar drept dovadă stau vitrinele de acasă pline cu trofee. Pentru a deveni cea mai bună jucătoare de tenis de masă din lume, Adina se antrenează de două ori pe zi, în jur de patru-cinci ore. Deşi mulţi spun că este greu să îmbini sportul de performanţă cu şcoală, nu este şi cazul tinerei jucătoare. La examenul de la finalul clasei a VIII-a Adina a avut nota 10 la matematică şi 9,10 la limba română. Materiile preferate ale tinerei campioane sunt engleza, matematica şi fizica, iar cele care îi dau mari bătăi de cap sunt chimia şi istoria.

Performanţă fără egal

Adina a început tenisul de masă cu profesoara Felicia Coneschi, iar în prezent aceasta face parte alături de profesorul emerit Petre Arnăutu şi de Andreea şi Mihaela Dospina din echipa campioanei. Anul 2014 a fost cel mai bun de până acum. La Campionatul European, Adina a câştigat toate cele patru medalii de aur: individual, dublu, dublu-mixt şi pe echipe. Tot în acel an, tânăra sportivă a fost  desemnată să poarte drapelul României în deschiderea Jocurilor Olimpice pentru Tineret de la Nanjing, China.

În vara anului trecut, Diaconu a câştigat  în Croaţia, cel de-al 12-lea titlu european din carieră, devenind astfel cea mai premiată tenismenă din acest sport. În clasamentul din toate timpurile nu o întrece decât bielorusul Vladimir Samsonov, cu 13 medalii, însă este evident că acest record va cădea.

În luna decembrie a anului 2016, Adina Diaconu şi Andreea Dragoman au cucerit medaliile de aur la Campionatul Mondial de juniori de la Cape Town, Africa de Sud, o premieră pentru România la o astfel de competiţie.  În prezent, Adina Diaconu se află pe primul loc în clasamentul european ETTU la categoria Under 21, în timp ce Andreea Dragoman (17 ani) ocupă poziţia a cincea în aceeaşi ierarhie. Ultimul trofeu a fost obţinut luna aceasta. Este vorba de titlul de la Openul Croaţiei la categoria Under-21. Adina face din acest an parte din lotul naţional de senioare alături de Elizabeta Samara şi Daniela Monteiro Dodean, aceasta din urmă una dintre jucătoarele ei favorite.  Dacă nu ar fi jucat tenis de masă, tânara sportivă ar fi vrut să înveţe foarte mult la matematică, materia ei preferată. Acum, visul ei este să devină un component de bază în lotul de senioare, să prindă un contract în străinătate, iar când se va retrage să devină antrenoare.

 

Scurt CV

Sportivă legitimată la LPS Slatina şi ACS Dumbrăviţa
l 2012 
Locul l – European Youth Championships, dublu fete
l 2013 
Locul I – Campionatul European Cadeţi – Individual;
Locul I – Campionatul European Cadeţi – Dublu Fete; 
Locul I – Top 10 Europa
l 2014 
Locul I – Campionatul European Cadeţi – Individual; 
Locul I – Campionatul European Cadeţi – Dublu Fete; 
Locul I – Campionatul European Cadeţi – Echipe; 
Locul I – Campionatul European Cadeţi – Dublu Mixt
l 2015 
Locul I – Campionatul European Juniori – Individual; 
Locul I – Campionatul European Juniori – Echipe