SplashData, care publică în fiecare an o listă cu "cele mai slabe parole", a indicat că "parolă" şi-a pierdut, pentru prima dată, primul loc în clasament.

Pe locul trei rămâne "12345678" urmat de "qwerty"(primele litere de pe tastatură) şi "abc123". Parola "iloveyou" ('te iubesc') a urcat două locuri faţă de anul trecut, situându-se pe poziţia a noua.

SplashData, care vinde aplicaţii pentru gestionarea parolelor, mai aminteşte că stabilirea parolei în funcţie de numele site-ului unde îşi face cont utilizatorul prezintă riscuri pentru securitatea sa informatică, continuă agenţia franceză de presă.

"În contextul în care vedem parole precum "adobe123" şi "photoshop" apărând pentru prima oară pe această listă, amintim că nu trebuie pusă o parolă inspirată din numele site-ului în cauză", indică un comunicat al directorului firmei, Morgan Slain.

La fel ca numeroşi alţi experţi în domeniul securităţii cibernetice, SplashData recomandă utilizarea unor fraze secrete, formate din cuvinte luate la întâmplare, cifre şi caractere, uşor de reţinut, dar dificil de descifrat.AGERPRES