Vestas a precizat că prototipul turbinei sale eoliene marine V164, cu o capacitate de 8 megawaţi, a produs joi primul său kilowat de electricitate. V164 are un turn de 140 de metri şi trei pale cu o lungime de 80 de metri fiecare.

'Estimăm că această turbină va reduce costul producţiei de energie pentru clienţii noştri', a explicat purtătorul de cuvânt al Vestas, Michael Zarin.

'Va fi posibil ca un număr mai mic de turbine să producă aceeaşi cantitate de electricitate prin reducerea costurilor cu echipamente de genul fundaţii, cabluri sau posturi electrice', a adăugat Michael Zarin.

La capacitate maximă, turbina eoliană marină V164 va produce o cantitate de energie electrică echivalentă cu consumul a 7.500 de gospodării europene.

Deocamdată, prototipul acestei turbine a fost instalat pe teren fix la centrul de teste de la Osterild (nord-vestul Danemarcei), grupul Vestas intenţionând să demareze producţia de serie în 2015, dacă cererea o va permite.

În prezent, cea mai puternică turbină eoliană amplasată pe pământ are o capacitate de 7,5 megawaţi şi a fost produsă de grupul german Enercon. Pe mare, modelul cel mai puternic are o capacitate de 6 megawaţi şi a fost produs în comun de Siemens şi Alstom.

Vestas, cel mai mare producător mondial de turbine eoliene, anunţa anul trecut înfiinţarea unui centru de suport pe baza poziţiei actuale pe piaţă şi a flotei de turbine aflate în serviciu în România.