Marcel Ciolacu, noi dezvăluiri despre fabrica de pulberi care va fi construită în România

În cadrul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit că planurile ambițioase ale României de a construi cea mai mare fabrică de pulberi pentru armament din Europa intră în linie dreaptă. Conform anunțului făcut de premier, fabrica urmează să fie ridicată în Brașov, pe un teren al ANAF care va trece în proprietatea statului, spun surse din Guvern.

Proiectul va fi un parteneriat între România și Uniunea Europeană, unde statul român va construi clădirea, iar UE va finanța dotarea fabricii de pulberi. Această fabrică va reprezenta un punct de referință pentru producția de muniție din cadrul NATO și va fi dotată cu tehnologie de ultimă generație.

Prin această investiție masivă, România și Uniunea Europeană marchează un pas important în direcția consolidării capacității de apărare și securitate în regiunea Europei de Est. Fabrica de pulberi pentru armament va contribui la asigurarea autonomiei strategice a UE și la întărirea cooperării în cadrul NATO.

Guvern
Guvern/SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Investiția se ridică la aproape 400 de milioane de euro

Premierul a subliniat importanța investiției, care se ridică la aproape 400 de milioane de euro. Uniunea Europeană va contribui la proiect cu aproximativ 47 de milioane de euro. Acest lucru va facilita construirea unei fabrici moderne, capabile să producă muniție de înaltă calitate.

Marcel Ciolacu a insistat asupra faptului că România este pregătită să producă muniție NATO și a subliniat că țara nu se află în pericol imediat de atac din partea Federației Ruse. Argumentul său s-a bazat pe statutul de membru NATO al României și pe prezența aliaților militari pe teritoriul său.

„România este membră NATO. Avem pe teritoriul României mii de soldați trimiși, ca și țară gazdă, avem un comandament francez, coordonare franceză pe teritoriul României, sunt și militari din aproape toate statele europene. România nu va fi atacată de Federația Rusă. Este exclus ca România să fie atacată de Federația Rusă armat”, a afirmat Ciolacu.

De altfel, joi, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, Președintele Klaus Iohannis a transmis că România este ferm angajată în procesul de adaptare permanentă a NATO. Scopul este ca alianța să devină mai puternică și mai bine pregătită pentru viitor.

„România este ferm angajată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât aceasta să devină mai puternică şi mai bine pregătită pentru viitor”, a transmis președintele.