ICBC, lovită de un atac cibernetic

O undă de șoc a cutremurat întregul sistem bancar global în urma atacului cibernetic suferit de cea mai mare bancă din lume. Industrial & Commercial Bank of China Ltd (ICBC), cu active de 5.700 de miliarde de dolari, a fost ținta unui atac devastator.

Conform informațiilor, sucursala americană a ICBC a fost afectată într-un mod care a făcut-o incapabilă să efectueze o mare parte din tranzacțiile sale cu trezoreria SUA. Pentru a face față situației, ICBC a fost nevoită să trimită detaliile de decontare necesare printr-un mesager echipat cu un stick de memorie, într-un efort rapid de limitare a pagubelor.

Cine ar fi autorul atacului?

Bloomberg raportează că instituția de credit deținută de statul chinez a acționat prompt pentru a rezolva situația generată de atacul cibernetic. Participanții la piață descriu rezolvarea ca fiind o măsură necesară în urma atacului comis de presupusul autor Lockbit. Această grupare criminală, cu legături în Rusia, a fost asociată și cu atacuri asupra altor entități, printre care Boeing Co., ION Trading UK și Royal Mail din Regatul Unit.

Impactul a generat tulburări imediate, determinând agenții de piață, brokerii și băncile să redirectioneze tranzacțiile. Mulți dintre aceștia se confruntă cu incertitudinea privind momentul în care va fi restabilit accesul normal.

Incidentul recent evidențiază un pericol constant recunoscut de liderii băncilor. Amenințarea unui atac cibernetic capabil să paralizeze o componentă critică a sistemului financiar și să declanșeze o succesiune de perturbări. Liderii băncilor admit că perspectiva unui astfel de atac îi ține treji noaptea. Chiar și episoadele de scurtă durată determină apeluri pentru o vigilență sporită.

Reacția Globală la Atacul asupra ICBC

Marcus Murray, fondatorul firmei suedeze de securitate cibernetică Truesec, a subliniat: „Acesta este un adevărat șoc pentru marile bănci din întreaga lume. Piratarea ICBC va impulsiona eforturile marilor bănci de a-și întări apărarea, începând chiar de astăzi.”

Pe măsură ce detalii despre atac au devenit publice, sediul central al băncii din Beijing a organizat întâlniri urgente cu divizia americană a băncii. A notificat autoritățile de reglementare. În aceste întâlniri, s-au discutat pașii următori și s-a evaluat impactul, conform unei surse bine informate.

ICBC ia în considerare posibilitatea de a solicita sprijin din partea Ministerului Securității de Stat din China, având în vedere riscurile unui potențial atac asupra altor unități, a declarat aceeași sursă.

ICBC Financial Services (ICBC FS) oferă servicii de compensare a titlurilor cu venit fix, împrumuturi repo pentru titluri de trezorerie și împrumuturi de titluri de capital. La sfârșitul anului 2022, unitatea avea active de 23,5 miliarde de dolari, conform celui mai recent raport anual depus la autoritățile de reglementare din SUA.​