Creșterea semnificativă a numărului de persoane infectate cu Sars-Cov-2 la nivel european și a pierderilor umane provocate de Covid-19 au dus la o serie de ipoteze privind apariția unui nou val epidemic pe teritoriul țării noastre, cu toate că situația actuală este foarte lejeră. Aceste informații au fost confirmate public de Alexandru Rafila, duminică, 21 noiembrie. Liderul PSD estimează deja o perioadă pentru apariția acestui nou val pandemic. Alexandru Rafila consideră că incidentul va lovi România la începutul anului viitor.

Când va veni valul cinci al pandemiei

Alexandru Rafila anticipează că pe data de 15 ianuarie 2022, România se va confrunta cu un al cincilea val epidemic.

„După 15 ianuarie 2022, o nouă creștere importantă este posibilă. Trebuie recâștigată încrederea populației. Profesioniștii trebuie să fie în prim plan”, a declarat Rafila la Aleph News.

An nou, noi restricții

Alexandru Rafila a explicat că în noul an vor fi necesare implementarea unui nou set de restricții pentru cetățenii din țară în scopul de a minimaliza impactul valului cinci de infecții asupra sistemului medical român.

„Perioada dificilă în România va începe la jumătatea lui ianuarie 2022. Pe 15 ianuarie 2022 vom intra în valul 5. În ianuarie 2022 va trebui să luăm măsuri. OMS va face public raportul pe România. Trebuie să ne hotărâm ce vrem cu copiii noștri. Primul lucru: părinții să se vaccineze ei. Trebuie să se încurajeze testarea în școli.”, a spus acesta.

„Eu sunt de acord cu vaccinarea copiilor”

Alexandru Rafila a spus că ar trebui să existe posibilitatea imunizării prin vaccin și în rândul copiilor, el fiind de acord cu vaccinarea celor mici. Cu toate acestea, el a subliniat că această variantă este doar o posibilitate, ci nu o prioritate momentan.

„Accesul la vaccinare trebuie să existe și la copii. Copiii însă fac forme ușoare ale bolii. Eu sunt de acord cu vaccinarea copiilor. Vaccinarea copiilor este o posibilitate, dar nu este o prioritate. Ca să vaccinezi copiii, primul lucru trebuie să convingi părinții. Doza 3 este recomandată pentru că după 6 luni de la vaccinare imunitatea este redusă. Prioritatea trebuie să fie a celor care n-au primit acum vaccin”, a declarat Alexandru Rafila.