Alexandru Rafila a anunțat decesul provocat de rujeolă al unei femei

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a informat că luni a avut loc decesul unei femei în vârstă de 24 de ani. femeia nu fusese vaccinată împotriva rujeolei. El a menționat că în ultima perioadă, rujeola a fost responsabilă pentru șase decese.

Ministrul a atras atenția asupra faptului că această boală este extrem de contagioasă. Și că, în general, cu cât vârsta pacientului este mai mare, cu atât forma bolii este mai gravă.

Ministrul a subliniat importanța vaccinării copiilor și a exprimat determinarea de a clarifica acest aspect, deoarece uneori oamenii nu înțeleg.

În ultimele săptămâni, el a întâlnit mai multe persoane cunoscute care au avut copii mai mari care s-au îmbolnăvit în cadrul acestei epidemii de rujeolă.

”E foarte important să ne vaccinăm copiii şi o să încerc să vă explic de ce pentru că lumea, câteodată, nu înţelege şi în ultimele săptămâni am fost confruntat, în cadrul acestei epidemii de rujeolă, cu mai multe cunoştinţe care au avut copii mari care s-au îmbolnăvit. Dacă noi ne vaccinăm copiii aşa cum trebuie, riscul de a face rujeolă e foarte mic.

Dacă există însă un număr semnificativ de copii nevaccinaţi – la noi variază, pentru că la doza întâi avem în jur de 80% dintre copii vaccinaţi, la doza a doua 65%, înseamnă că sunt cohorte mari de copii nevaccinaţi – şi atunci, în loc să nu faci rujeolă, faci rujeolă, dar nu ştii la ce vârstă faci şi faci la o vârstă mai mare.

Cu cât avansezi în vârstă, forma de rujeolă e mai gravă. Astăzi am avut, din păcate, un deces la o femeie de 24 de ani, nevaccinată şi cu altă problemă de sănătate care nu ar fi contraindicat, în mod normal, vaccinarea şi a murit.

Avem vreo şase decese cauzate de rujeolă în ultima perioadă. Toate ar fi fost evitabile dacă aceste persoane ar fi fost vaccinate. În toate aceste cazuri era vorba despre persoane nevaccinate. Practic, riscul creşte pe măsură ce vârsta la care te îmbolnăveşti de rujeolă este mai mare”, a afirmat şeful de la Ministerul Sănătății la TVR Info.

Autismul nu are legătură cu vaccinul antirujeolic

Rafila a explicat că rujeola este considerată „poate cea mai transmisibilă boală din câte există”. El a subliniat că creșterea constantă a numărului de copii nevaccinați împotriva rujeolei a contribuit la situația actuală.

Rafila a evidențiat faptul că România nu este singura țară confruntată cu această problemă.

Ministrul a caracterizat drept „o prostie” asocierea vaccinului antirujeolic cu autismul. Oficialul a menționat că există studii care au infirmat aceste presupuneri.

El le-a reamintit părinților că ei sunt vaccinați și, prin urmare, protejați, și a apelat la aceștia să-și imunizeze copiii.

”Nu suntem fanatici ai vaccinării, dar ne dăm seama de beneficii”, a mai spus Rafila.