Mii de oameni au protestat, duminică, în centrul oraşului Bruxelles, împotriva măsurilor COVID-19, pe care guvernul le-a impus pentru a opri răspândirea virusului.

Mulţi dintre manifestanţi au protestat şi faţă de îndemnurilor repetate la vaccinare şi au spus că sunt împotriva oricăror măsuri de impunere a vaccinării obligatorii.

Manifestanţii au avut cu ei un banner uriaş pe care au scris „Împreună pentru libertate”.

Unii protestatari au folosit fumigene şi petarde.

Protestul care se încheie în afara sediului Uniunii Europene nu a avut episoade violente.

În ultimele zile, au existat proteste în multe ţări europene, faţă de măsurile aspre luate de Guverne pentru a opri răspândirea virusului. Poliţia olandeză a arestat sâmbătă peste 30 de persoane în timpul protestelor de la Haga şi alte oraşe din Olanda.

Proteste mari la Viena

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă sâmbătă și la Viena, protestând împotriva restricțiilor guvernamentale pentru prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19.

S-a ajuns chiar la situația în care unii manifestanți au vrut să omoare doi ofițeri de poliție care i-au verificat și să le incendieze mașina. Ministrul de interne al Austriei, Karl Nehammer (ÖVP), avertizează cu privire la radicalizarea crescută a opozanților măsurilor anti-Covid.

Un exemplu concret al intenției de a folosi violența este atacul incendiar asupra unei mașini de poliție din Linz. Cei doi suspecți au recunoscut că au vrut să-i omoare pe cei doi polițiști care îi verificaseră anterior.

„Acesta este un grad de radicalizare în niciun fel acceptabil”, a spus Nehammer.

Există amenințări cu moartea împotriva cancelarului și a ministrului Sănătății, a mai precizat el.

La demonstrație, majoritatea oamenilor și-au exprimat pașnic nemulțumirea, dar s-a văzut și că „unii cunoscuți neo-naziști și reprezentanți ai noii scene extremiste de dreapta” încercau să agite starea de spirit.

Incidente violente la proteste

Unul dintre incidente a fost banalizarea Holocaustului, în care manifestanții s-au marcat ca „nevaccinați”, cu o stea evreiască. În plus, cancelarul Alexander Schallenberg a fost comparat cu medicul din lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, Josef Mengele. Mengele a ucis mulți evrei prin experimente medicale, în timpul regimului nazist

Aproximativ 35.000 de manifestanți s-au adunat la marea demonstrație de la Viena, de sâmbătă după-amiază. Aceștia au fluierat, au bătut în tobe, au purtat steaguri naționale sau afișe cu sloganuri precum „Nu vaccinării”, „Ajunge” și „Jos dictatura fascistă”.

Potrivit poliției, circa zece persoane au fost arestate, printre altele pentru încălcarea măsurilor de protecție anti-Covid-19, sau pentru încălcarea legii care interzice afișarea simbolurilor naziste.

În Austria, aproximativ 66% din populație este vaccinată împotriva Covid-19, una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa de Vest. Numărul de noi infecții este în continuă creștere.