Scandal uriaș în Olanda. Aici au avut loc proteste la cote inimaginabile. Manifestanții au incendiat zeci de mașini în Rotterdam. Sute de persoane au manifestat extrem de violent împotriva lockdown-ului.

Zeci de protestatari au incendiat vineri seară în Rotterdam maşini şi au aruncat cu pietre în forţele de poliţie. Acestea au răspuns cu împuşcături şi tunuri de apă pe măsură ce protestele împotriva măsurilor COVID-19 au devenit violente.

„Am tras focuri de avertizare şi au fost şi unele directe, deoarece situaţia punea viaţa în pericol”, a declarat purtătoarea de cuvânt a poliţiei, Patricia Wessels. Ea a precizat că se știe sigur că cel puţin două persoane au fost rănite, probabil ca urmare a focurilor de avertizare. „Dar trebuie să investigăm în continuare cauzele exacte”, a adăugat ea.

Proteste împotriva lockdownului

În Olanda a fost o zi extrem de tensionată. Câteva sute de persoane s-au adunat pentru a-şi exprima opoziţia faţă de planurile guvernului de a restricţiona accesul în interiorul clădirilor publice pentru cei care nu au certificate de vaccinare care să indice fie vaccinarea, fie vindecarea de COVID-19. Certificatele sunt disponibile şi pentru persoanele care nu au fost vaccinate, dar fac dovada unui test negativ.

Poliţia din Rotterdam a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a fost întrerupt transportul public şi oamenilor li s-a ordonat să plece acasă.

Trebuie spus că Olanda a reimpus unele măsuri de lockdown la sfârşitul săptămânii trecute pentru o perioadă iniţială de trei săptămâni în efortul de a încetini reapariţia epidemiei, dar numărul zilnic de infectări rămân la cele mai înalte niveluri de la începutul pandemiei.

Măsuri radicale anti-COVID luate de Olanda

Autoritățile de aici au implementat un lockdown parțial sâmbătă seara după ce țara a înregistrat un număr record de 16.364 de infecții vineri. Măsurile de carantină vor rămâne în vigoare timp de cel puțin 3 săptămâni. Țările de Jos au decis ca teatrele și cinematografele să fie închise, în timp ce evenimentele mari să fie anulate. În ceea ce privește cafenelele și restaurantele, acestea vor fi închise mai devreme. Olandezii vor fi nevoiți să lucreze din nou de acasă, în timp ce numărul musafirilor a fost redus la 4.

Măsurile anunțate de Olanda vor intra în vigoare sâmbătă și au fost luate după ce, joi, numărul de cazuri a ajuns la aproape 16.300 în doar 24 de ore. Asta în condițiile în care aproximativ 85% din populația Olandei a fost vaccinată cu schema completă. Austria a anunțat că impune restricții pentru persoanele nevaccinate.