Vaccinarea copiilor va începe de săptămâna viitoare în Israel. Premierul promite transparență deplină

Vaccinarea anti-COVID a copiilor din Israel cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani va fi realiză cu serul Pfizer/BioNtech, scrie afp.com

„De marţi, şi copiii vor putea fi vaccinaţi”, a scris Naftali Bennett pe pagina sa de Facebook, punctând că acest lucru va fi realizat cu „transparenţă deplină”.

Vaccinul s-a dovedit eficient în proporţie de 90,7%

Potrivit studiilor clinice efectuate de Pfizer pe mii de copii, vaccinul s-a dovedit eficient în proporţie de 90,7% împotriva formelor simptomatice ale bolii.

Sute de mii de doze, care trebuiau să fie livrate la jumătatea săptămânii, vor ajunge duminică, conform media israeliene. Aproximativ 5,7 milioane dintre cei nouă milioane de israelieni, dintre care peste 80% adulţi, au primit două doze de vaccin, iar autorităţile au lansat în vară o nouă campanie pentru administrarea unei doze de rapel.

Canada a dat vineri undă verde vaccinării copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani cu Pfizer/BioNtech, iar în Statele Unite campania de vaccinare pentru această grupă de vârstă a debutat la începutul lunii noiembrie. În China, Emiratele Arabe Unite, Cambodgia şi Columbia, copiii cu vârsta sub 12 ani pot fi vaccinaţi cu vaccinul chinezesc Sinovac.

Decizia luată în Canada

Amintim că Ministerul Sănătății din Canada a descoperit că avantajele acestui vaccin pentru copiii cu vârste între 5 şi 11 ani sunt mai mari decât riscurile.

„După o analiză științifică independentă completă, Ministerul Sănătăţii a determinat că avantajele acestui vaccin pentru copiii cu vârste între 5 şi 11 ani sunt mai mari decât riscurile”, au transmis autoritățile Sanitare din Canada într-un comunicat.

Dozajul de vaccin pentru copiii între 5 şi 11 ani a fost redus la 10 micrograme pe injecţie, de trei ori mai puţin decât doza standard. Injecţiile vor trebui să fie făcute „la interval de trei săptămâni”, a precizat Ministerul Sănătăţii din Canada, care nu a dezvăluit data la care va începe campania de vaccinare.

În timpul testelor clinice, răspunsul imunitar al copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani a fost comparabil cu cel al persoanelor între 16 şi 25 de ani. Vaccinul a fost eficient în proporţie de 90,7% pentru a preveni COVID-19 la copiii între 5 şi 11 ani şi nu a fost înregistrată nicio reacţie adversă gravă.