Copiii din această grupă de vârstă primesc o treime din doza standard de vaccin pe bază de ARNm administrată adulților: 10 micrograme, față de 30 micrograme.

Din acest motiv, copiii se pot aștepta, în general, la mai puține efecte secundare.

Oboseala, cel mai răspândit efect secundar

Datele publicate de Business Insider arată care sunt cele mai frecvente efecte secundare în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, potrivit studiului clinic prezentat de Pfizer.

Oboseala a fost de departe cel mai răspândit efect secundar: mai mult de o treime dintre copii s-au plâns de oboseală ​​după prima sau a doua doză (39%). Aproximativ un sfert dintre copii au raportat și dureri de cap după prima sau a doua doză (28%).

Dureri musculare, frisoane și febră

În general, în rândul copiilor s-au înregistrat mai multe efecte secundare – inclusiv dureri musculare (12%), frisoane (10%) și febră (7%) – după a doua doză, decât după prima. Asta înseamnă că a doua doză amplifică un răspuns imunitar existent. Dar, un efect secundar mai puțin frecvent, vărsăturile, a avut aceeași rată de apariție (2%) după prima doză ca și după a doua.

Efectele secundare mai ușoare în rîndul copiilor au fost similare cu cele raportate în rândul persoanelor în vârstă (de 56 de ani și peste) în studiile clinice Pfizer. Adolescenții și adulții mai tineri, pe de altă parte, experimentează de obicei efecte secundare mai intense și mai frecvente după vaccinuri.

Mai multă durere la locul injectării după prima doză

Există totuși o excepție notabilă: copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani au avut mai multă roșeață și umflătură la locul injectării decât adolescenții sau adulții. Copiii au raportat, de asemenea, mai multă durere la locul injectării după prima doză (74%) decât după a doua (71%).

Durerile ușoare sau moderate după un vaccin sunt normale, deoarece vaccinurile determină organismul nostru să producă anticorpi împotriva coronavirusului. Sistemul nostru imunitar nu face distincția între o infecție reală și un răspuns indus de vaccin, așa că eliberează substanțe chimice inflamatorii pentru a ne proteja. De aceea, oamenii dezvoltă adesea febră, dureri musculare, oboseală sau dureri de cap la scurt timp după vaccinare.

Două doze de vaccin Pfizer reduc riscul de spitalizare cu aproximativ 90% la adulți, potrivit unui studiu publicat luna trecută în The Lancet. Iar două doze de 10 micrograme au fost eficiente cu 91% în reducerea riscului de îmbolnăvire la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.