Administrația pentru alimente și medicamente (FDA) urmează să se întâlnească pentru a revizui și a aproba o doză suplimentară de vaccin de la Pfizer, folosind datele publicate de FDA într-un raport recent. Datele provin din faza 3 a studiului Pfizer, care a observat efectele secundare ale rapelului pentru aproape 300 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.

Potrivit raportului FDA, frecvența reacțiilor locale și a celor sistemice, după o doză suplimentară de Pfizer, a fost similară cu cea raportată de mai mult de 2.600 de participanți cu vârsta cuprinsă între 16 și 55 de ani, pe care producătorul a analizat-o după a doua doză.

Cea mai frecventă reacție după a treia doză a fost durerea la locul injectării, pe care 83% dintre participanți au raportat-o. 78% au raportat această reacție după a doua doză.

Umflarea ganglioniilor limfatici

Dar agenția spune că a existat „o singură excepție” în ceea ce privește frecvența reacțiilor după cea de-a treia doză. Potrivit raportului, umflarea ganglioniilor limfatici sau limfadenopatia a fost un efect secundar mult mai frecvent după a treia doză, decât după oricare dintre primele două doze. Mai mult de 5% dintre adulții care au primit a treia doză au experimentat această reacție, în timp ce mai puțin de 1 la sută dintre adulți și adolescenți au experimentat-o ​​după primele două doze.

Aceste cazuri de limfadenopatie au început de obicei în decurs de una până la patru zile după vaccinare și s-au rezolvat în cel puțin cinci zile de la debut, conform raportului.

Limfadenopatia, legată de dezvoltarea răspunsului imun la vaccin

Cercetătorii au remarcat și că cele mai multe cazuri au apărut la femei și au fost mai frecvente la ganglionii limfatici localizați în axilă.

„Limfadenopatia a fost identificată ca o reacție adversă asociată cu vaccinul și se crede că este legată de dezvoltarea răspunsului imun la vaccin”, se menționa în raportul FDA.

Când ganglionii limfatici umflați au apărut ca efect secundar după primele două doze de vaccin pe bază de ARN mesager, au existat temeri deoarece acest simptom este asemănător cu cel al cancerului de sân. Dar experții spun că nu sunt motive de îngrijorare.

Miocardita, semnificativ mai frecventă după rapel

Unii experți spun că este posibil să nu fie singurul efect secundar mai frecvent. Înalți oficiali FDA și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au lansat un studiu în The Lancet, subliniind riscurile administrării celei de-a treia doze prea devreme.

Ei spun că și alte efecte, cum ar fi miocardita, o afecțiune rară a inimii, a fost semnificativ mai frecventă după a doua doză de vaccin pe bază RNA mesager.