O pastilă cunoscută nu va mai putea fi cumpărată. Prezenta agenți cancerigeni

Concret, compania Pfizer anunță că suplimentul Chantix, folosit pentru a renunța la fumat, nu va mai putea fi achiziționat. În urma unui control au fost descoperite niveluri inacceptabile de potenţiali agenţi cancerigeni în mai multe loturi, motiv pentru care s-a luat decizia de a scoate suplimentul de pe piață.

Amintim că Pfizer a oprit distribuția la nivel mondial a acestui medicament încă din luna iunie.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al companiei Pfizer spune că beneficiile medicamentului depăşesc riscurile potenţiale foarte scăzute, asta dacă există vreun risc.

Ce agenți cancerigeni s-au descoperit

Fda.gov informează că în acest supliment au fost descoperite niveluri ale unei nitrozamine numită N-nitroso-vareniclină. Ingerarea pe termen lung a N-nitroso-vareniclinei poate fi asociată cu un potențial teoretic crescut al riscului de cancer la om, dar nu există un risc imediat, scrie Jerusalem Post.

Nitrozaminele sunt frecvente în apă și alimente, inclusiv în carne, în produsele lactate și în legume. Toată lumea este expusă la un anumit nivel de nitrozamine. Aceste impurități pot crește riscul de cancer dacă oamenii sunt expuși la acestea peste niveluri acceptabile pe perioade lungi de timp.

Pfizer pune accentul pe siguranța pacientului și pe calitatea produselor la fiecare etapă a procesului de producție și lanț de aprovizionare. Pfizer și-a notificat destinatarii direcți printr-o scrisoare pentru a aranja returnarea oricărui produs retras.

Medicamentul este promovat și în România

În țara noastră, medicamentul este comercializat sub numele de Champix și le este recomandat fumătorilor care apelează la programul național Stop Fumat. Medicamentul este decontat de către statul român.

Sursă foto: Dreamstime