Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca îşi măreşte lista de efecte secundare!

Sindromul Guillain-Barré, pe lista efectelor secundare foarte rare ale vaccinului AstraZeneca

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a adăugat o boală neurologică extrem de rară pe lista efectelor secundare posibile pentru serul AstraZeneca. Este vorba despre sindromul Guillain-Barré (GBS), potrivit unei actualizări regulate a siguranţei publicată miercuri, 8 septembrie de către EMA.

Instituţia europeană indică faptul că există “o posibilitate cel puţin rezonabilă” a unei legături cauzale între sindromul Guillain-Barré şi vaccinul AstraZeneca, cunoscut sub denumirea comercială de Vaxzevria, transmite agenţia Reuters, potrivit News.ro.

Până la data de 31 iulie 2021, au fost raportate 833 de cazuri de GBS după administrarea a 592 de milioane de doze din vaccinul AstraZeneca.

Şi FDA a lansat un avertisment în legătură cu acest sindrom neurologic

Potrivit EMA, acest efect secundar a fost inclus la categoria “foarte rar”. Este categoria la care frecvenţa efectelor secundare este cea mai scăzută. Totuşi, EMA a subliniat că beneficiile vaccinului depăşesc riscurile.

Sindromul Guillain-Barré a intrat şi în atenţia FDA (Agenţia pentru Medicamente şi Alimente din Statele Unite). Aceasta a adăugat un avertisment legat de sindrom ca posibil efect secundar al vaccinului împotriva noului coronavirus dezvoltat de compania americană Johnson & Johnson.

Atât vaccinul AstraZeneca, cât şi cel al al Johnson & Johnson folosesc tehnologia vectorului viral şi nu au fost asociate cazurilor rare de formare a unor cheaguri de sânge.

Tot în actualizarea de miercuri, Agenţia Europeană a Medicamentului a mai asociat unele efecte secundare mai puţin grave vaccinurilor dezvoltate de Johnson & Johnson, Moderna şi AstraZeneca.

Cum se manifestă sindromul Guillain-Barré?

Potrivit OMS, acest sindrom este o afecțiune rară în care sistemul imunitar al unei persoane își atacă propriii nervi periferici.

De menționat este faptul că, în cazul persoanelor care se confruntă cu acest simptom, nervii care controlează mișcările musculare sau care transmit durerea, temperatura și senzațiile tactile pot fi afectați.

Toți acești factori pot duce la slăbiciune musculară, dar și la pierderea senzației la nivelul picioarelor sau a brațelor. Sindromul Guillain-Barré poate afecta oamenii la orice vârstă, dar este cel mai frecvent la adulți și bărbați.

Europa a atins obiectivul de 70% dintre adulţi vaccinaţi

Potrivit datelor de la finalul lunii august, 70% dintre adulții din Uniunea Europeană sunt vaccinați anti-COVID-19.

Obiectivul de 70% a fost stabilit la începutul anului 2021, la o lună de la începerea vaccinării împotriva coronavirusului. Cu alte cuvinte, cel puţin 225 de milioane de persoane au primit două doze din vaccinurile Pfizer/BioNTech, AstraZeneca sau Moderna ori doza unică de vaccin Johnson & Johnson.

„70% dintre adulţii din UE sunt vaccinaţi complet. Vreau să mulţumesc multor oameni pentru că au făcut posibilă această realizare măreaţă care ne arată ce putem reuși când lucrăm împreună. Dar pandemia nu s-a încheiat. Este nevoie de cât mai mulți europeni să se vaccineze rapid pentru a opri alte valuri și alte dezvoltări de variante.

Și îndemn pe oricine poate să se vaccineze, pentru că este singura cale prin care ne putem proteja pe noi și pe ceilalți”, a transmis președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj video postat pe Twitter.

Sursa foto: Dreamstime