Administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19 va începe în România probabil cel mai târziu la începutul lunii octombrie, a declarat Valeriu Gheorghiță. Potrivit acestuia, cei care au trecut prin boală nu mai au indicație pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin. De asemenea, cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca vor primi, cel mai probabil, o a treia doză de vaccin ARN mesager.

Valeriu Gheorghiță a precizat că autoritățile așteaptă recomandarea EMA care va veni la începutul lunii septembrie și care cel mai probabil va fi în acest sens.

„Dacă EMA face acesta recomandare la inceputul lui septembrie, cel mai târziu la încep lui octombrie vom putea administra a treia doză”, a spus Gheorghiță la Digi 24.

Gheorghiță a declarat că pentru a primi o a treia doză de vaccin anti-COVID-19 trebuie să fi trecut 6 luni de la administrarea celei de-a doua doze. În cazul celor care au primit vaccinul AstraZeneca vor primi cel mai probabil o a treia doză de vaccin pe bază de ARN mesager.

„Cea de-a treia doză va fi recomandată, nu va fi obligatorie”, a spus Gheorghiță.

Acesta a adăugat că românii vaccinați care au trecut și prin boală nu mai au indicație de a primi o a treia doză de vaccin. Gheorghiță a mai spus că administrarea se va face fie după programarea în platforma de vaccinare, fie prin prezentarea la centrul de vaccinare. Cei care nu au facut nicio doza de vaccin vor avea însă prioritate la vaccinare, a mai spus el.

Cine va primi a treia doză de vaccin?

Coordonatorul campaniei de vaccinare a transmis joi seară că se va administra a treia doză de vaccin anti-COVID pentru persoanele vulnerabile, care nu dezvoltă număr suficient de anticorpi.

„Din acest punct de vedere, vorbeam de rate de eficacitate de circa 90 – 95%, asta înseamnă că atunci când te raportezi la valori mari, la milioane de persoane vaccinare, 5% reprezintă foarte mult. 5% din persoanele care nu dezvoltă număr suficient de anticorpi provin chiar din rândul celor care sunt vulnerabili, cei în vârstă, cei care au boli cronice, cei care sunt imunodeprimati, pacienți cu transplant sau pacienți care fac tratamente imunosupresoare. Tocmai de aceea, perspectiva va fi foarte clară, se vor administra trei doze la persoanele care sunt imunodeprimate”, a precizat medicul.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin