Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a anunțat miercuri, că datele actuale nu indică faptul că este necesară efectuarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19. Organizația a ținut să sublinieze că toate persoanele vulnerabile din lume ar trebui să fie complet vaccinate înainte ca țările cu venituri ridicate să introducă o a treia doză de vaccin, relatează Reuters.

Declarațiile au venit chiar înainte ca guvernul SUA să anunțe că intenționează să pună la dispoziție o a treia doză de vaccin pentru toți americanii începând cu 20 septembrie, odată cu creșterea infecțiilor cu varianta Delta.

Întrebat despre necesitatea unei a treia doze de vaccin pentru a crește protecția împotriva COVID, directorul departamentului de Știință al Organizației Mondiale a Sănătății, Soumya Swaminathan, a declarat la o conferință de presă de la Geneva: „Credem că datele de astăzi nu indică necesitatea unei a treia doze”.

Este nevoie de cercetări suplimentare, a adăugat Swaminathan.

Consilierul principal al OMS, Bruce Aylward, a declarat, făcând referire la a treia doză de vaccin administrată în țările cu venituri mari:

„Există suficient vaccin în întreaga lume, dar nu merge în locurile potrivite în ordinea corectă”.

Ar trebui să se administreze două doze celor mai vulnerabili oameni în întreaga lume înainte ca o a treia doză să fie administrată, adăugând:

„Suntem foarte departe de a îndeplini acest țel”.

SUA au autorizat a treia doză

Săptămâna trecută, autorităţile de reglementare din SUA au autorizat administrarea unei a treia doze de vaccinuri Covid-19 de către Pfizer-BioNTech şi Moderna pentru persoanele cu sistem imunitar compromis, care sunt susceptibile să aibă o protecţie mai slabă din partea vaccinurilor cu două doze.

CNCAV anunță că Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a dat undă verde administrării celei de a treia doză de vaccin Pfizer și Moderna pentru persoanele cu imunosupresie severă, subliniind că imunitatea acestora va crește semnificativ după încă o doză.

În ceea ce privește restul persoanelor, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente spune că, în acest moment, nu este nevoie de încă o doză de vaccin pentru cei care au făcut deja schema completă, deoarece aceste persoane au un grad de protecție suficient de mare.

„La data de 12 august, Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a modificat autorizaţiile de utilizare în regim de urgenţă pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Spikevax/ Moderna, pentru a permite administrarea unei doze suplimentare la persoanele cu imunosupresie puternică, în mod special pentru cele care au suferit un transplant sau care au fost diagnosticate cu boli care generează un nivel echivalent de imunodeficienţă. Celelalte persoane care au efectuat schemă completă de vaccinare nu au nevoie de rapel”, a precizat CNCAV.

Sursă foto: Dreamstime