Chinaa respins cererile Organizației Mondiale a Sănătății pentru o nouă anchetă ptivind originile Covid-19, susținând că susține eforturile „științifice” în detrimentul celor „politice” când vine vorba despre cercetarea originilor coronavirusului, potrivit ndtv.

O vizită puternic politizată a unor experți internaționali OMS, la Wuhan, locul de unde a pornit epidemia, a avut loc în ianuarie 2021. Experții OMS au elaborat un raport preliminar, raportul fiind redactat împreună cu omologii lor chinezi. Documentul a reușit să concluzioneze care a fost punctul zero al pandemiei de COVID.

China reia acum poziția inițială conform căreia ancheta din ianuarie a fost suficientă și că solicitarea privind adunarea de date suplimentare are la bază motive  politice, nu științifice. „Ne opunem urmărilor politice și abandonării raportului comun”, a declarat ministrul adjunct de Externe Ma Zhaoxu.

Raportul OMS susținea că virusul care a sărit de la lilieci la oameni printr-un animal intermediar este scenariul cel mai probabil. Teza  privind scăparea virusului din laboratorul de virologie din Wuhan a fost coniderată „extrem de puțin probabilă”.

„Concluziile și recomandările raportului comun al OMS și China au fost recunoscute de comunitatea internațională și de comunitatea științifică”, a spus Ma Zhaoxu.

Teoria scăpării virusului din laborator

În fața reticenței Chinei de a se deschide anchetatorilor externi, experții înclină tot mai mult în favoarea teoriiei conform căreia virusul ar fi scăpat dintr-un laborator. Această teză  a fost respinsă inițial, fiind consderată o conspirație propagată de extrema dreaptă din SUA.

Dar chiar și șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că ancheta inițială de la Wuhan nu a mers destul de departe. Mai mult, președintele Joe Biden a ordonat o investigație separată a serviciilor de informații privind originile virusului.