Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) vine cu precizări de ultimă oră. A fost emisă o nouă instrucţiune privind vaccinarea în situaţii speciale.

Potrivit sursei citate, în momentul în care o persoană este infectată cu noul coronavirus după administrarea primei dozei, aceasta va putea fi vaccinată cu cea de a doua după ce s-a vindecat.

”În cazul în care o persoană dezvoltă infecţie cu SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze de vaccin”, a transmis, vineri, CNCAV.

Totodată, CNCAV a publicat și intervalul maxim de administrare între prima și a doua doză. Astfel, pentru vaccinul Pfizer BioNTech – până la 42 de zile. Pe de altă parte, pentru vaccinul Moderna – până la 42 de zile. În ceea ce privește vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca), acesta are un interval de până la 12 săptămâni.

”Important! În situaţia depăşirii intervalelor menţionate anterior, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea celei de a doua doze”, a transmis CANCAV.

Cu cât timp se poate devansa vaccinarea

Sursa citată a venit cu o serie de precizări legate de devansarea dozei a doua, care este permisă doar în situaţii speciale, justificate medical. Mai exact, pentru vaccinul Pfizer BioNTech – intervalul minim între cele două doze este de 19 zile.

Pe de altă parte, pentru vaccinul Moderna – intervalul minim între cele două doze este de 25 de zile. În ceea ce privește situația vaccinului AstraZeneca, intervalul minim între cele două doze este de 28 de zile.

CNCAV subliiază faptul că în cazul unor reacții adverse de la prima doză, schema de vaccianre va fi continuată, însă într-un alt interval, cu un alt vaccin.

”Atunci când o persoană prezintă reacţie anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, la cel puţin 4-8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită. Schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează cu acelaşi tip de vaccin, însă în situaţii speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva COVID-19 fabricat după o tehnologie diferită”, a mai transmis CANCAV.

Pentru vaccinul Pfizer BioNTech:

• Şoc anafilactic;

• Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Moderna:

• Şoc anafilactic;

• Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) :

• Şoc anafilactic;

• Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST);

• Sindrom de extravazare capilară

Situațiile trebuie dovedite medical 

CNCAV precizează că toate situațiile trebuie dovedite cu documente medicale pentru a fi luate în calcul.

”Situaţiile sus menţionate trebuie dovedite cu documente medicale cum ar fi: bilete de externare, scrisori medicale etc. de către persoana care se prezintă la vaccinare şi solicită schimbarea tipului de vaccin pentru doza de rapel. Atât în cazul persoanelor care prezintă reacţie anafilactică după administrarea primei doze, cât şi în cazurile menţionate anterior, vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare.

Acesta trebuie să deţină asupra sa copii ale documentelor medicale care să ateste reacţiile survenite după prima doză”, au mai precizat autorităţile.

În același timp, sursa citată adaugă că după predarea acestor documente justificative către centrul de vaccinare şi analizarea acestora de către coordonatorul centrului respectiv, medicul coordonator va decide administrarea dozei, menţionând acest lucru şi pe formularul de consimţământ al persoanei, cu semnătură şi parafă.

”Situaţiile menţionate anterior sunt extrem de rare, iar EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depăşească riscurile lor, având în vedere potenţialul crescut de boală COVID-19 şi complicaţiile asociate acesteia, precum şi dovezile ştiinţifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele şi spitalizările cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2”, a mai transmis CNCAV.