Florin Cîțu este categoric. “După 70% vaccinați vom putea vorbi și de scoaterea măștii“, a anunțat premierul. El a arătat că ținta urmărită vizează 10 milioane de doze făcute până în septembrie.

“Cum am primit mai multe vaccinuri, cum am deschis noi centre, nu vrem ca oamenii să stea pe liste sau la cozi. Sunt convins că firmele își vor vaccina angajații pentru că nimeni nu vrea să aibă un focat în firma lui pentru că înseamnă activitate blocată.

Așa va fi și în cazul restaurantelor. Trebuie să luam presiunea de pe spitale. După 70% vaccinați vom putea vorbi și de scoaterea măștii”, a arătat Florin Cîțu.

El a arătat că este un moment pe care îl aşteptăm de un an de zile, să avem dozele să ne vaccinăm cu toţii.

“Cred că este prima oară când putem să vedem sfârşitul pandemiei sau putem să vedem revenirea la normalitate. Până acum primeam mai puţine doze, au fost acele scandaluri, unele doze nu veneau, altele veneau mai târziu”, a punctat prim-ministru.

Florin Cîțu, despre eliminarea restricțiilor anti-COVID

Premierul a mai explicat că „în acest moment” nu se discută despre ridicarea interdicției de circulație pe timpul nopții. El a precizat că obiectivul autorităților este să se ajungă la 5 milioane de români vaccinați până la 1 iunie și că regulile aflate în vigoare vor fi rediscutate după ce este atinsă această țintă.

„Avem un obiectiv important: până la 1 iunie, 5 milioane de persoane vaccinate. Pentru români trebuie să fie foarte clar că dacă vrem să revenim la normalitate, să mergem la restaurante, să mergem la concerte, să mergem la plajă, să mergem în vacanță, trebuie să ne vaccinăm. Vom discuta despre aceste reguli după ce vom atinge aceste ținte”, a spus Florin Cîțu.

Întrebat dacă se discută despre ridicarea resticțiilor de circulație înainte ca numărul persoanelor vaccinate să ajungă la 5 milioane, premierul a răspuns: „În acest moment, nu. Depinde cum evoluează lucrurile în perioada următoare”.

În prezent, circulația este interzisă după ora 22.00, dacă incidența este sub 3,5 de cazuri la mia de locuitori, după ora 20.00 în weekend, unde incidența este de peste 3,5 și la ora 20.00 pe tot parcursul săptămânii, dacă incidența trece de 7,5 la mie.