Potrivit ministrului Proiectelor Europene, Marcel Boloș, cardurile de alimente pentru persoanele defavorizate ar trebui să fie alimentate cu tranșa a patra pe data de 19 decembrie 2022.

„Am promis și ne ținem de promisiune. Eu sper să facem o surpriză plăcută și anume pe 19 decembrie să intre toți banii pentru cei aproximativ 2,4 milioane de beneficiari. Dacă reușim acest lucru, vom anunța la momentul potrivit.”, a declarat ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, cu privire la data la care tranșa a patra aferentă voucherelor sociale 2022 ar trebui să intre pe carduri.

Când își vor primi românii banii?

Conform calendarului transmis de Ministerul Investițiilor Europene, tranșa a patra ar fi urmat să intre pe cardurile beneficiarilor în perioada decembrie-ianuarie.

„Vestea bună pentru toți cei care beneficiază de aceste vouchere sociale este că suma de 250 de lei, sumă aferentă ultimei tranșe a acestui ajutor financiar oferit de stat, va intra mai devreme, înainte de sărbătorile de iarnă.”, preciza Marcel Boloș, în luna noiembrie.

Lista beneficiarilor de vouchere sociale pentru alimente este actualizată de Ministerul Muncii pe baza criteriilor de eligibilitate referitoare la venitul maxim lunar.

Există mai multe criterii pe baza cărora românii care primesc acum voucherele pentru alimente în valoare de 250 de lei pot fi excluși din program, a subliniat anterior Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Listele beneficiarilor sunt actualizate lunar de Ministerul Muncii, iar aceste liste pot suferi modificări de la lună la lună.

Ajutorul va fi acordat și în 2023

De asemenea, Marcel Boloș subliniază că Guvernul a decis joi acordarea pentru întreg anul 2023 a ajutorului pentru alimente, respectiv 250 de lei o dată la două luni, și a aprobat compensarea cu 1.400 de lei, în două tranșe, anul viitor a prețului la energie pentru persoanele și familiile aflate în vulnerabilitate.

„Guvernul a luat două decizii extrem de importante pentru persoanele și familiile aflate în vulnerabilitate. Referitor la cardul pentru alimente, s-a prelungit pentru întreg anul 2023 valabilitatea acestui card și acordarea lui pe întreg anul 2023, adică 250 de lei o dată la două luni. Plafonul de venit până la care se acordă această compensare a creșterii prețului la alimente a fost crescut de la 1500 de lei la 1700 de lei.

De asemenea, guvernul a aprobat măsurile necesare pentru ca tranșa a patra de acordare a cardului de alimente să aibă loc în perioada 19 – 23 decembrie. Așadar, numărul de beneficiari de cardul pentru alimente este de 2,4 milioane de beneficiari, iar costul unei tranșe este de 600 de milioane de lei”, a completat Marcel Boloș.