Modul în care este confecționată o mochetă dormitoare determină calitatea și durabilitatea acesteia, doi factori importanți de luat în considerare înainte de a face o achiziție.  În timp ce producătorii vor face afirmații privind durabilitatea și calitatea, cel mai bine este să vă uitați mai degrabă la modul în care este construita mocheta.

Cei trei factori principali ai construcției sunt:

Densitatea: După cum sugerează și numele, densitatea se referă la numărul de fibre din componența unei produs (mocheta propriu-zis, care este atașata de un suport) și la cât de strâns sunt împachetate fibrele. Ca o regulă de bază, mochetele mai dense sunt mai durabile.

 

Greutate: Greutatea este un indicator al densității, deoarece se măsoară pe metru pătrat. Cu cât greutatea este mai mare, cu atât mai multe fibre pe metru pătrat și cu atât mocheta este mai densă și mai durabilă.

 

Rasucirea: Multe covoare sunt fabricate folosind o tehnică de răsucire, în care fibrele sunt răsucite pentru a crește durabilitatea și structura. Mochetele cu o răsucire mai mare pe centimetru (TPI) vor rezista la opacizare sau aplatizare, ceea ce le face mai durabile.

 

Tipuri de fir pentru constructia mochetei:

Stilul unei mochete este determinat de modul în care fibrele sunt lipite de suportul lor. Stilul influențează atât estetica, cât și durabilitatea unei mochete. Cele trei stiluri principale de mochetă sunt:

 

Buclă : Mochetele cu bucle (sau Berber) au fibre care sunt formate în bucle mici și apoi lipite de suport. Acest stil poate fi înalt sau scurt și poate fi construit strâns sau lejer, în funcție de mărimea și numărul de bucle. Mochetele cu bucle sunt cele mai bune pentru a ascunde murdăria și sunt foarte durabile.

 

Fir tuns: Mochetele cu fir tăiat nu au bucle, iar fibrele frezate se lipesc direct în sus. Firul tăiat este de obicei mult mai moale și mai pufos decât covoarele cu bucle.

 

Bucle taiate: Mochetele cu bucle tăiate sunt pur și simplu un amestec de bucle și bucle tăiate, ceea ce le face dense și durabile, dar și moi și pufoase.

Materialul mochetei dvs. depinde de tipul de fibre din care este fabricat. Există atât fibre sintetice, cât și fibre naturale pentru mochetă.

 

Cele mai populare materiale pentru mochetă sunt:

Nylon: Nailonul este cel mai popular material sintetic pentru mochetă datorită durabilității și versatilității sale. Flexibilitatea nailonului permite ca acest material să fie utilizat într-o varietate de modele și stiluri de covoare diferite, de la cele ultra-ușoare până la cele dense și strânse.

 

Poliamida: Acrilicul a fost folosit inițial ca substitut al lânii, oferindu-vă aspectul lânii la un cost mai mic. Acrilicul este rezistent la pete și ușor de curățat, rezistent la decolorare și hidrofug. Cu toate acestea, acrilicul este mai puțin durabil decât lâna și poate deveni pufos în timp din cauza uzurii.

 

Poliester: Poliesterul este extrem de rezistent la pete și la decolorare și este mai puțin costisitor decât alte tipuri de mochete sintetice. Dacă alegeți mochetă din poliester, optați pentru o opțiune bine construită, cu o greutate și o densitate mai mare pentru a vă asigura că rezistă în timp.

 

Olefină: Olefina, cunoscută și sub numele de polipropilenă, este fabricată printr-un proces în care culoarea este de fapt încorporată în fibre, ceea ce o face pe deplin rezistentă la decolorare sau decolorare. Olefina este o opțiune bună pentru zonele cu trafic redus, deoarece este mai puțin rezistentă decât alte materiale.

 

Lână: Lâna este cel mai frecvent utilizat material natural pentru covoare si mocheta, cu multe calități atrăgătoare care îl fac atât de popular. Lâna este complet naturală, super moale, rezistentă la flacără și foarte bună la ascunderea murdăriei. Lâna de înaltă calitate este elastică și durabilă, ceea ce o face excelentă pentru zonele cu trafic intens.

 

CUM SĂ ALEGEȚI MOCHETA POTRIVITĂ

Pentru durabilitate: Densitate și greutate mare, construcție în stil răsucit, fir buclat, nylon

Pentru moliciune: Densitate și greutate medie, fir tuns, lână

Pentru rezistență la pete: Acrilic, poliamida, fir buclat

Pentru rezistență la decolorare: Polipropilena, acrilic, poliamida

Pentru un aspect texturat: Densitate și greutate medie, fir buclat sau fir tuns, lână

Pentru un aspect elegant: Densitate și greutate ridicată, construcție în stil răsucit, fir buclat

 

Underlay

Underlay-ul este o parte fundamentală a achiziționării unei mochete noi. Este important să faceți câteva cercetări înainte de a vă înlocui mocheta, asigurându-vă că alegeți suportul de mochetă potrivit pentru încăperea din casa dumneavoastră.

De multe ori, atunci când alegem o mochetă nouă, ne concentrăm pe cumpărarea unei mochete frumoase și moi, care se simte foarte luxoasă și moale, doar pentru a fi dezamăgiți câțiva ani mai târziu, când mocheta se simte foarte tare și plată. Acest lucru se datorează în parte tipului de mochetă, dar și suportul joacă, de asemenea, un rol important în ceea ce privește senzația pe care o oferă mocheta în timp.

Este recomandat să cumpărați un underlay nou atunci când vă înlocuiți mocheta, mai degrabă decât să folosiți underlay-ul existent. Cel mai bun tip de substrat pentru mochetă va asigura izolarea termică, va reduce zgomotul, va face ca mocheta să se simtă mai moale sub picioare și va ajuta mocheta să dureze mai mult, deoarece acționează ca un amortizor de șocuri.

Iată ghidul nostru pentru alegerea celui mai bun tip de underlay pentru mochetă, inclusiv beneficiile și cel mai bun tip de underlay pentru mochetă pentru diferite încăperi din casă.

 

De ce aveți nevoie de underlay?

Underlay-ul este o parte integrantă a înlocuirii mochetei dumneavoastră. Există atât de multe beneficii și nu ar trebui să vă gândiți niciodată să renunțați la underlay-ul pentru covoare. Beneficiile celui mai bun tip de suport pentru mochetă includ:

 

Reducerea zgomotului

 

Underlay pentru mocheta camera copii va ajuta la izolarea fonică a casei dvs., deci este perfect dacă aveți o gospodărie aglomerată! Sau dacă locuiți într-un apartament la primul etaj, poate doriți să investiți într-o substrat performant pentru a reduce zgomotul pentru vecinii dumneavoastră. Substraturile de mochetă vor ajuta cu zgomotul de impact al oamenilor care se plimbă pe camera de deasupra.

 

Mocheta dvs. va arăta mai bine pentru mai mult timp

Un underlay de bună calitate va împiedica aplatizarea firului de păr și, astfel, mocheta va avea un aspect nou pentru mai mult timp. Deoarece substratul acționează ca un amortizor de șocuri, mocheta dvs. va sta mai bine și va suporta mai multă uzură.

 

Mocheta se va simți mai moale

Mocheta dormitoare se va simți mai luxoasă și mai moale sub picioarele dvs. datorită amortizării suplimentare pe care o oferă substratul. Unele tipuri de underlay vor oferi mai multă amortizare și adesea merită să alegeți un underlay mai gros și mai amortizat în zone precum dormitorul, unde doriți ca mocheta să fie foarte moale sub picioare.

 

Reduceți facturile de energie

 

Cel mai bun tip de underlay pentru mochetă vă va reduce facturile de energie, deoarece va păstra căldura în cameră. Dacă intenționați să locuiți în proprietatea dvs. pentru mai mult timp, luați în considerare investiția într-o pardoseală termică de bună calitate.

Ratingul de tog al substratului de mocheta va avea un impact asupra eficienței energetice, așa că, pentru a vă menține casa confortabilă și fără curent de aer, căutați unul de peste 2,5!

Mocheta dvs. este mai ușor de curățat

Deoarece firul de mochetă este protejat, mocheta este mai ușor de curățat, iar praful va fi îndepărtat mai ușor.

Toate aceste sfaturi le puteti primii si in showroom-ul Epardoseli in str Sabinelor 117, sector 5.