'Continuăm să evaluăm toate posibilităţile', a declarat Anundsen, întrebat de jurnalistul de la Aftenposten dacă guvernul norvegian consideră necesară închiderea temporară a acestui punct de frontieră. 'La ora actuală, susţinem politica dialogului cu autorităţile ruse, însă deocamdată nu am obţinut niciun rezultat', a mai spus el.

În acelaşi timp, premierul norvegian Erna Solberg a declarat pentru acelaşi cotidian că 'atât pentru Norvegia, cât şi pentru Rusia este important ca frontiera să rămână deschisă'. 'La ora actuală, urmăm nişte reguli diplomatice stricte, pentru a asigura previzibilitatea situaţiei în zonele frontaliere', a subliniat Solberg.

Mai mult de 3.000 de solicitanţi de azil au ajuns în acest an în Norvegia dinspre Federaţia Rusă, pe la punctul de trecere a frontierei de la Storskog, iar 90% dintre aceştia au trecut graniţa în ultimele două luni. Iniţial, majoritatea erau cetăţeni sirieni, însă acum peste jumătate dintre ei sunt afgani.

Potrivit statisticilor elaborate de autorităţile norvegiene pentru imigraţie, aşa-zisul 'traseu arctic' spre Europa, prin Murmansk şi Nikel, este utilizat de cetăţeni din peste 30 de ţări.

Această situaţie stârneşte o profundă îngrijorare în Norvegia. Problema a fost abordată de către şeful diplomaţiei norvegiene Borge Brende, în timpul unei întrevederi cu omologul rus Serghei Lavrov, care a avut loc la mijlocul lui octombrie în oraşul finlandez Oulu.

Între timp, în mass-media norvegiene apar tot mai multe articole conform cărora partea rusă ar putea fi interesată în agravarea crizei refugiaţilor, îndreptând în mod intenţionat afluxurile de migranţi spre frontiera Norvegiei. AGERPRES