Donald Trump vrea să blocheze ajutorul pentru Ucraina

Fostul președinte republican, Donald Trump și aliații săi din Congres amenință să blocheze ajutorul american destinat Ucrainei în războiul cu Rusia. Amenințarea vine în contextul prezentării publice a unui proiect de lege adoptat în Senat. Acesta propune o anvelopă financiară de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Trump și-a exprimat amenințările după ce proiectul de lege a fost prezentat, declarând că acesta „s-a născut mort”. Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, un apropiat al lui Trump, a confirmat această poziție. El a subliniat că proiectul de lege propune o sumă de 14 miliarde de dolari pentru Israel precum și o reformă a sistemului de imigrație american. Asta pe lângă ajutorul pentru Ucraina.

Președintele democrat Joe Biden sprijină acest proiect de lege și a solicitat Congresului să-l adopte rapid. Cu toate acestea, în cadrul acestor negocieri, predecesorul său și posibilul său rival în alegerile prezidențiale din noiembrie are un cuvânt de spus crucial.

Fără sprijinul republicanilor din Camera Reprezentanților proiectul de lege nu poate fi adoptat. Mulți dintre ei sunt loiali lui Donald Trump. Pentru a fi adoptat, acest text trebuie aprobat de ambele camere ale Congresului.

Democrații au majoritate în Senat, însă republicanii controlează Camera Reprezentanților. Astfel, orice decizie trebuie să obțină sprijinul ambelor părți pentru a fi adoptată.

După aproape doi ani de război în Ucraina, mulți republicani cer ca Statele Unite să înceteze să mai ofere orice sprijin Kievului. Congresul a alocat ajutoare în valoare de 110 miliarde de dolari. Aceștia urmează în mare parte directivele lui Donald Trump. Care susține că, în cazul în care va fi ales în noiembrie, va rezolva conflictul din Ucraina „în 24 de ore”, fără să ofere detalii despre modul în care va face acest lucru. Luni, miliardarul a mers chiar mai departe.

”Nu fiţi proști”, le-a spus el congresmenilor republicani, apreciind că ”numai un idiot sau un democrat de stânga radicală ar vota pentru acest proiect de lege oribil”.

Ucraina depinde de ajutorul american

Dincolo de acest text, este vorba despre faptul că viitorul ajutorului american destinat Ucrainei este în pericol. Textul, prezentat duminică, este considerat unul dintre puținele proiecte de lege susceptibile să fie adoptate de către ambele partide.

”Fereastra de tir” a unei acţiuni înainte de alegerile prezidenţiale de peste zece luni pare acum minusculă, dacă nu inexistentă.

De la începutul războiului, Kremlinul a mizat pe declinul ajutorului acordat Ucrainei de către Occident. Iar orice ezitare a aliaților Kievului întărește convingerea Rusiei că va câștiga acest pariu.

Statele Unite, primul susținător militar al Ucrainei, au deblocat la sfârșitul lui decembrie ultima tranșă a ajutorului militar disponibil Ucrainei. Cu toate acestea, americanii s-au confruntat cu dificultăți în deblocarea unor noi fonduri, cerute cu insistență de președinții american Joe Biden și ucrainean Volodimir Zelenski. Ultimele două vizite ale președintelui ucrainean la Washington, în septembrie și decembrie 2023, s-au soldat cu eșecuri în acest sens.

Cu conștiința că sentimentul urgenței s-a diminuat în Washington, Joe Biden a solicitat Congresului în octombrie să asocieze ajutorul destinat Ucrainei cu cel destinat Israelului, un aliat al Statelor Unite, care se afla într-un conflict în Fâșia Gaza împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas.

De asemenea, el a cerut asocierea acestui ajutor cu o reformă drastică a politicii americane de imigrație, un subiect politic sensibil, cu atât mai mult într-un an electoral. Cu toate acestea, toate aceste eforturi par să fie în zadar.