"Indiferent de diferitele scenarii privind viitorul relaţiilor comerciale după Brexit, preţurile interne în Marea Britanie vor creşte la majoritatea fructelor şi legumelor pentru că Marea Britanie nu are alte alternative decât să îşi asigure aceste produse din UE. Producţia internă nu poate acoperi cererea", a declarat Harry Smit, analist la Rabobank. 

Potrivit analiştilor de la Rabobank, în condiţiile în care Marea Britanie este un importator net de fructe şi legume, preţurile mai mari la graniţă se vor reflecta în mod direct în preţuri mai mari la raft pentru consumatorii britanici.

UE a fost responsabilă pentru 71% din importurile de produse agro-alimentare ale Marii Britanii în 2016. Cea mai importantă categorie au fost proteinele animale, urmate de fructe, legume, flori şi produse alimentare de consum. 

Costurile mai mari vor avea drept rezultat o diminuare a cererii consumatorilor, ceea ce va limita oarecum creşterea preţurilor, dar, pe ansamblu, analiştii se aşteaptă ca preţurile să înregistrez o creştere similară cu cea a costului importurilor. 

AGERPRES